Effectief coachen met een coachdoel - NONONS

Hoe kom je tot een concreet coachdoel?

Kabbelende of glibberige trajecten

Ken je dat, dat je coachee belooft iets te gaan doen maar dat niet doet? Of dat een traject lijkt te kabbelen? Of je dat je het gevoel hebt dat het glibbert, dat je er geen grip op krijgt.

Stel, tijdens de intake bespreken jullie het coachdoel: je coachee wil assertiever worden. Je maakt een coachvoorstel en krijgt een volmondig ja. Het verbaast je dat er in de sessie erna toch een heel andere vraag naar voren komt. Of dat je coachee niets doet met wat er is afgesproken. Hij zegt bijvoorbeeld steeds dat hij rust wil, maar blijft avonden doorwerken. En als je het aankaart weet hij je steeds weer te overtuigen dat het nu echt even nodig was.

Deze issues hebben vaak te maken met het formuleren van het coachdoel.  Deze week issue & tip 2 voor het formuleren van een concreet coachdoel.

Zit er een waarde achter het coachdoel?

Als je coachee de waarde weet die achter het coachdoel ligt, wordt het coachdoel aantrekkelijker en urgenter. De kans dat je coachee stappen gaat zetten wordt dus groter. Hoe sterker de waarde achter het coachdoel is, hoe meer je coachee bereid zal zijn te veranderen. Maar het lukt niet altijd om de waarde achter het coachdoel te vinden. Stel, je coachee wil assertiever worden maar kan niet verwoorden waarom dat belangrijk voor hem is. Of hij wil minder mopperen maar kan niet aangeven wat het hem gaat brengen.

Tip 2 voor het formuleren van een concreet coachdoel

Onderzoek altijd wat de waarde is. Vraag je coachee waarom het coachdoel belangrijk voor hem is.  Stel net zolang waarom-vragen tot je op de waarde komt.

Over twee weken tip 3 voor het formuleren van een concreet coachdoel.

Echt leren hoe je een concreet coachdoel formuleert? Dan is een van onze opleidingen wellicht iets voor jou:

https://nonons.nl/coach-opleiding-intensive-amsterdam/