Goede coach - Hoe weet je of je de juiste hebt gevonden die bij jou past?

Hoe vind je een goede coach?

Heb je weleens gezocht naar een coach? Voor jezelf of een vriendin, een medewerker of een collega? Er zijn nogal wat coaches en er zijn ook heel wat soorten coaches. Een coach vinden die precies past bij wat je zoekt kan een hele opgave zijn. Hoe moet je het zoeken naar een coach aanpakken en waar let je dan op? En hoe weet je of de coach de juiste is voor jou? We hebben alle tips voor je op een rijtje gezet.

Goede coach

Hoe zoek je naar een coach die bij je past

Twee voordehand liggende manieren om een goede coach te vinden is allereerst vragen bij vrienden, collega’s of andere bekenden of zij een goede coach hebben of weten. Op die manier krijg je al een beetje een idee van wat voor coach iemand is. Vraag dan vooral ook door naar waarom ze de coach aanraden, wat sprak ze aan in deze persoon. En wat heeft het coachtraject ze opgeleverd. Je kunt natuurlijk ook zelf zoeken op internet. Op de website van het coachplatform of de coach zelf kun je meer lezen over de achtergrond van de coach, hoe de coach zichzelf beschrijft en vaak staan er ook testimonials van anderen. Zo kun je zelf kiezen en bepalen welke coach je wilt ontmoeten.

Hoe kies je een coach, waar kun je op letten?

  • Locatie/beschikbaarheid: Als je een volle agenda hebt, is het allereerst handig om te zoeken naar een coach die voor jou goed bereikbaar is. Dat kan door een coach te zoeken dichtbij jouw huis of werk. Als je een coach in de buurt hebt kun je de coachsessies jouw makkelijk inpassen in je leven.
  • Opleiding: Een goede coach heeft een gedegen geaccrediteerde coachopleiding gedaan. Anderen willen helpen maakt je geen goede coach en veel levenservaring ook niet. Een coach goed en helder kan verwoorden wat zijn aanpak is, op een heldere, begrijpelijke manier. De coach moet wel echt kunnen uitleggen wat zijn aanpak zal zijn en wat het resultaat kan zijn.
  • Ervaring: Een goede coach heeft ervaring en weet wat hij doet. Hij heeft aantoonbare ervaring en tevreden coachees.
  • Visie op verandering: een goede coach kan aan je uitleggen welke verandervisie hij heeft. Werkt hij volgens een bepaalde methodiek en hoe coacht hij op verandering?

Goede coach

Kennismaken met de goede coach

Wij raden altijd aan om voor je een coachtraject start persoonlijk kennis te maken met de coach. Uit onderzoek blijkt dat de vertrouwensband en de klik is er wordt ervaren met de coach het meest bepalend zijn voor het succes en de impact van een coachingstraject. De meeste goede coaches starten een traject met een intakegesprek, vaak is die gratis en vrijblijvend. Zo kun je in dat gesprek een beter gevoel krijgen bij de coach. En beoordelen of je denkt dat deze coach je zowel kan prikkelen en confronteren, maar ook of je je vrij voelt om deze coach alles te vertellen.

Waar kan de coach je bij helpen?

Een goede coach kan jou helpen meer regie te krijgen op je werk of je persoonlijk leven. Denk aan alles dat je zou willen veranderen maar wat niet goed lukt. Dat kunnen werkgerelateerde coach-vragen zijn zoals: hoe krijg ik meer balans, wat wil ik eigenlijk voor volgende baan, hoe kan ik effectiever communiceren of zichtbaarder worden op het werk. Het kunnen ook privé vragen zijn bijvoorbeeld over je relatie, de communicatie met je familie of hoe je beter je grenzen aangeeft. Soms gaat een coachtraject over werk en privé.