Growth mindset vs Fixed mindset - NONONS

Heb je je wel eens afgevraagd of een bepaald idee dat je hebt, bijvoorbeeld ‘een muziek instrument bespelen is niks voor mij’, een soort onbewuste mindset is? Je hebt er eigenlijk nooit echt over nagedacht, maar je gaat er gewoon vanuit dat het zo is. Dit heeft te maken met je fixed mindset. Je geweten ‘bevriest’ als het ware omdat je denkt dat je ergens niet succesvol in bent en je daarom jezelf maar niet verder ontwikkelt. Terwijl anderen die even getalenteerd zijn dit wél kunnen. Mensen met een growth mindset geloven er juist in dat je jezelf kan ontwikkelen op bepaalde vlakken en willen hieraan werken.

In dit artikel kom je meer te weten over wat een growth mindset en fixed mindset precies inhoudt en wat het met onze hersenen doet.

Wat is een growth mindset?

Een growth mindset is een mindset die gericht is op groei. Mensen met een growth mindset geloven dat zij succes kunnen behalen en zich verder kunnen ontwikkelen als zij hard werken, leren, zichzelf trainen en vasthoudend zijn naar hun doel. Zij kunnen feedback goed vertalen in groei: vertel mij wat er niet goed ging, dan kan ik het anders proberen. Oftewel van feedback leer je.

Wat is een fixed mindset?

Mensen met een fixed mindset willen alleen het goede of perfecte resultaat. als je last hebt van een fixed mindset, wordt reflecteren en leren lastiger. Dan zie je geen kans of uitdaging in leren, je bent veel te bang da je het niet kunt en dat het niet gaat lukken. Sterker nog, je bent bang om door de mand te vallen. Straks lukt het niet en dan denkt iedereen dat ik het niet kan. Dan kan ik er maar beter niet aan beginnen

Het belang van een growth mindset

Een growth mindset is belangrijk om te kunnen en durven experimenteren om bijvoorbeeld nieuwe dingen te leren en niet te worden weerhouden door angst om te falen of het niet goed genoeg te doen. Als je iets in je leven wil veranderen, bepaald gedrag of gewoontes waar je vanaf wil, is een growth mindset belangrijk om stappen te kunnen zetten.

Het goede nieuws is: door te wéten over de growth mindset is de eerste stap al gezet. Coaches vertrouwen op de growth mindset van anderen, zo helpen ze hun coachees telkens een stap te zetten richting hun doel. Wil je ook coach worden en meer weten over de coachopleidingen?