Hoe formuleer je een concreet coachdoel? deel5 - NONONS

Hoe kom je tot een concreet coachdoel?

 Kabbelende of glibberige trajecten

Ken je dat, dat je coachee belooft iets te gaan doen maar dat niet doet? Of dat een traject lijkt te kabbelen? Of je dat je het gevoel hebt dat het glibbert, dat je er geen grip op krijgt.

Stel, tijdens de intake bespreken jullie het coachdoel: je coachee wil assertiever worden. Je maakt een coachvoorstel en krijgt een volmondig ja. Het verbaast je dat er in de sessie erna toch een heel andere vraag naar voren komt. Of dat je coachee niets doet met wat er is afgesproken. Hij zegt bijvoorbeeld steeds dat hij rust wil, maar blijft avonden doorwerken. En als je het aankaart weet hij je steeds weer te overtuigen dat het nu echt even nodig was.

Deze issues hebben vaak te maken met het formuleren van het coachdoel. Deze week issue & tip 5 voor het formuleren van een concreet coachdoel.

Het coachdoel wordt ook zichtbaar tijdens de sessie

Soms is het coachdoel of probeem waarmee je coachee komt hetzelfde als waar je in het coachingstraject tegenaan loopt. Je coachee heeft bijvoorbeeld een probleem met focus aanbrengen. En in jullie gesprekken wisselt hij ook telkens van coachdoelstelling. Of je coachee heeft last van uitstelgedrag en weinig discipline en je ziet dit ook in jullie traject doordat hij opdrachten niet maakt en niet meer weet wat jullie afgesproken hadden.

Tip 5 voor het formuleren van een concreet coachdoel

Als je gedrag bespeurt bij je coachee dat linkt aan zijn coachdoel, kun je respectvol interveniëren. Je vertelt hem dat wat er nu gebeurt ook hetgeen is wat in zijn leven gebeurt.

Dit was de laatste tip in deze reeks. We hopen dat deze tips jou als coach helpen voor het helder krijgen van het coachdoel.

Echt leren hoe je een concreet coachdoel formuleert? Dan is een van onze opleidingen wellicht iets voor jou.