Wat is coachen eigenlijk en wat is het niet? deel 4 - NONONS

Wat is coachen eigenlijk en wat is het niet?

5 misverstanden over coachen

NONONS is expert in coachopleidingen. Wij bieden verschillende programma’s voor mensen die willen leren coachen. In die verschillende opleidingen hebben we het natuurlijk ook over de vraag die vaak wordt gesteld: wat is coaching eigenlijk?  En wat is het niet. Er bestaan veel ideeën en misverstanden over wat mensen denken dat coachen is of wat coaches moeten kunnen. De komende weken delen we elke week zo’n misverstand. Maar we zijn vast niet volledig met deze reeks. Laat ons weten of je ze herkent en of we er misschien nog een vergeten zijn.

Wat is coachen? Misverstand 4:  Coach moet perfect kunnen samenvatten

Soms zie ik in de opleidingen coaches heel hard werken om een goede en vooral ook slimme samenvatting te geven. Ze willen niet alleen precies de goede formulering vinden, maar ook de vinger op de zere plek leggen en de rode draad vinden. Ze nemen op die manier de verantwoordelijkheid voor het gesprek over van de coachee. Ze zijn daar dan eigenlijk meer mee bezig dan met het meevoelen met de coachee en registreren wat er in het hier en nu in het gesprek gebeurt.

 

Wat is coachen? Tip voor de coach

Door zo je best te doen kun je uit het oog verliezen waar het over gaat. Coachen gaat juist over het zien van patronen en om de verantwoordelijkheid voor het succes van het traject bij je coachee te laten. Als je merkt dat je het weer eens heel goed wil gaan samenvatten, vraag je coachee eens om zelf zijn eigen verhaal samen te vatten en de clou eruit te halen.  Dat scheelt jou nogal wat moeite en tijd en die energie kun je dan steken in het voelen en registreren van wat er speelt.

Volgende week volgt tip 5!

Meer weten over coachen? Dan is een van onze opleidingen iets voor jou:

https://nonons.nl/coach-opleiding-amsterdam/