Wat is coachen eigenlijk en wat is het niet?

5 misverstanden over coachen

NONONS is expert in coachopleidingen. Wij bieden verschillende programma’s voor mensen die willen leren coachen. In die verschillende opleidingen hebben we het natuurlijk ook over de vraag die vaak wordt gesteld: wat is coaching eigenlijk?  En wat is het niet. Er bestaan veel ideeën en misverstanden over wat mensen denken dat coachen is of wat coaches moeten kunnen. De komende weken delen we elke week zo’n misverstand. Maar we zijn vast niet volledig met deze reeks. Laat ons weten of je ze herkent en of we er misschien nog een vergeten zijn.

Wat is coachen? Misverstand 5 een coach mag geen tips en adviezen geven

Coaches mogen geen tips en adviezen geven en zeker niet sturend zijn in een gesprek. Krampachtig zie ik coaches soms dan zoeken naar vragen die ze kunnen stellen, omdat ze zich inhouden en niet zeggen wat er op hun lippen ligt. Maar dat coaches nooit mogen adviseren is een misverstand! Wat wel waar is, is dat je je tips en adviezen niet mag opdringen. Een goede coach gaat niet steeds uit reflex ‘redden’ omdat hij de coachee zielig of hulpeloos vindt. Als je een advies of tip geeft zeg je feitelijk: ik weet het beter voor jou en coachen is nou net iemand helpen zelf regie te pakken. Dat conflicteert dus. Alleen soms heeft je coachee een hele reële vraag. Of soms ligt een tip of een idee zo voor de hand, dat het gek is om die onbesproken te laten.

Wat is coachen? Tip voor de coach

Als een coachee het vraagt, of in een bepaalde situatie is een advies zo voor de hand liggend dat het gek is om het daar niet over te hebben: benoem dit dan eerlijk. Maar ga na je tip of advies nooit overtuigen.

Als jij een tip hebt waar je coachee nog niet aan dacht, kan je deze op een ‘presenteerblaadje’ leggen. Je geeft je optie op een luchtige manier, waarbij je laat merken dat het ‘maar een idee is’, om zo je coachee de mogelijkheid te geven de tip eraf te pakken. Of niet. En zo niet, dan leg je je daar ook weer bij neer.

Dit was de laatste tip in deze serie.

Meer weten over coachen? Dan is een van onze opleidingen iets voor jou:

https://nonons.nl/coach-opleiding-amsterdam/

Hulp nodig bij een
complex coachingstraject?