coaching opleidingen

NONONS opleidingen

NONONS biedt verschillende opleidingen, aangeboden als open opleiding ( in Amsterdam & Rotterdam) en in-company. Deze opleidingen en trainingen staan bekend om de no nonsense aanpak en praktische toepasbaarheid. Geen zweverige theorieën en moeilijke woorden, maar simpele modellen en een heldere uitleg met altijd een koppeling naar hoe je dat dan in praktijk doet.

Coach Intensive

Coach Intensive is een opleiding van een half jaar. In deze intensieve  opleiding leer je alles wat je moet weten en kunnen als je coach wilt worden. Maar ook veel ervaren coaches kiezen deze opleiding, vooral om de praktische tools die je krijgt. Je leert o.a. hoe je een traject opbouwt, intakegesprekken voert en welke oefeningen je kunt doen bij belemmerende overtuigingen. Accreditatie: Practioner Niveau, NOBCO.

Coach Intern 

Coach Intern is een vijfdaagse opleiding voor iedereen die basis coachvaardigheden wil leren of als je erachter wil komen of coachen iets voor je is. Deze opleiding is ook zeer geschikt voor interne coaches of HR-medewerkers die de basis van het coachen onder de knie willen krijgen.
Accreditatie : Foundation Niveau, NOBCO.

Coach Expert

Coach Expert is het vervolg op de Coach Intensive. Deze opleiding is een intensief verdiepingsjaar waarin vooral gekeken wordt naar wie jij bent als coach en hoe je in je gesprekken effectiever kunt zijn. Je leert ook dieper coachen doordat je veel bewuster kunt coachen en beter kunt coachen op gevoel.
Accreditatie: Senior Practitioner Niveau, NOBCO. 

Coachend Leidinggeven

Coachend Leidinggeven is een kort praktijkgericht programma voor mensen met een leidinggevende rol. In vijf opleidingsdagen vergroot je je kennis en vaardigheden op het gebied van leiderschap. Deze opleiding is bedoeld voor leidinggevenden, (project)managers, HR-adviseurs en andere mensen die regelmatig helpende gesprekken voeren. 

Train intensive

De Train Intensive is een train de trainer voor mensen die zich willen ontwikkelen in het trainersvak. Het is een opleiding waar zowel het ontwerpen van een training, het op maat maken van een programma als de groepsdynamiek en jouw opereren hierin, aan bod komen. Het is een praktische opleiding die in het teken staat van DOEN. Deze train de trainer opleiding duurt vier maanden en omvat zes lesdagen, huiswerkopdrachten en een proeve van bekwaamheid.

Gemiddeld geven
de studenten
ons een
9,1
en 88%
raadt NONONS aan.

 Wat maakt de NONONS opleidingen bijzonder?

 

  • De NONONS opleidingen zijn professioneel, helder en duidelijk.
  • Altijd direct toepasbaar, je kunt met de kennis uit de opleiding direct aan de slag.
  • En dat allemaal op een leuke, luchtige manier, met zelfspot en humor.

NONONS opleidingen zijn no-nonsense, maar staan ook voor diepgang op een praktische, functionele manier: hoe werkt het bij jou en wat kun je daar nu mee? Het gaat erom dat je jezelf beter leert kennen en hier direct wat mee kunt. Ook je blokkades, angsten en overtuigingen, zodat je er beter mee kunt omgaan. En daarvoor is het niet nodig om je hele jeugd uit te pluizen of urenlang te navelstaren.

Naast de opleidingen in groepsverband in Amsterdam en Rotterdam, kun je ook online  coaching opleidingen volgen. Daarnaast hebben we coach cursussen ontwikkelt, waarmee jij je in je eigen tijd kunt ontwikkelen als coach. Dat noemen we de NONONS academie.

 

FAQ’s

Zijn studiekosten voor een opleiding voor mijn werk aftrekbaar?

Per 1 januari 2022 zijn studiekosten en andere scholingsuitgaven niet meer aftrekbaar. In plaats daarvan komt de subsidieregeling STAP-budget voor werkenden en werkzoekenden. STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarktpositie. Aftrekbare opleidingskosten die u in 2021 betaalt, mag u nog aftrekken in uw aangifte inkomstenbelasting 2021. Opleidingskosten die u in 2022 of later betaalt, zijn niet meer aftrekbaar. Vanaf 1 maart 2022 kun je een STAP-budget aanvragen via UWV.nl.

Zijn studiekosten voor een opleiding voor mijn werk aftrekbaar?

Zijn studiekosten voor een opleiding voor mijn werk aftrekbaar?

Per 1 januari 2022 zijn studiekosten en andere scholingsuitgaven niet meer aftrekbaar. In plaats daarvan komt de subsidieregeling STAP-budget voor werkenden en werkzoekenden. STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarktpositie. Aftrekbare opleidingskosten die u in 2021 betaalt, mag u nog aftrekken in uw aangifte inkomstenbelasting 2021. Opleidingskosten die u in 2022 of later betaalt, zijn niet meer aftrekbaar. Vanaf 1 maart 2022 kun je een STAP-budget aanvragen via UWV.nl.

Komt NONONS in aanmerking voor de STAP-regeling en staat NONONS in het STAP-scholingsregister van DUO?

Er is nu een periode van inschrijving voor de opleiders. Onze erkennende organisatie (NOBCO) moet ons registreren in het STAP-register als opleider. Daarna moet NONONS voor 1 maart 2022 onze scholingsactiviteiten in het register vastleggen, zodat onze deelnemers deze informatie kunnen bekijken. DUO beheert het scholingsregister en UWV kan het register alleen inzien. Zodra wij definitief in het scholingsregister staan, laten wij dit uiteraard weten.

Heb ik een bepaald niveau nodig om een opleiding te volgen?

Ja, dat is nodig. Kijk vooral bij de specifieke opleiding welk niveau wij vragen, maar hbo/wo werk- en denkniveau is wat wij vragen bij onze coachopleidingen. Als hierover twijfel is, kan je altijd met Chantal bellen om je individuele situatie te bespreken en te overleggen.

Ik wil graag meer informatie over een coachopleiding. Wat kan ik doen?

Je mag altijd een oriëntatiegesprek inplannen met onze studieadviseur Chantal Kok. Je kan zelf een afspraak bij Chantal in de agenda plannen wanneer het voor jou uitkomt via https://nonons.nl/gratis-orientatiegesprek/. Als je liever direct belt, kan dit natuurlijk ook via 06-81913919.

Het is mogelijk om het informatieformulier in te vullen op onze website en dan belt Chantal jou ook even terug en/of stuurt zij je de specifieke brochures toe per e-mail. Op onze website bij de specifieke coachopleiding kun je ook altijd zelf onze brochure downloaden om het rustig door te lezen.

Ook organiseren wij gemiddeld per drie weken een informatiebijeenkomst. Deze bijeenkomsten zijn live in Amsterdam of Rotterdam of online via Zoom. Onze bijeenkomsten zijn altijd gratis en kun je al je vragen stellen, kennismaken met NONONS en de sfeer proeven. Voor een overzicht van de data verwijs ik je graag naar https://nonons.nl/info-avond-coach-opleiding/.

Zijn de coach opleidingen live en/of online te volgen?

Al onze coachopleidingen zijn in principe live bij NONONS Amsterdam of NONONS Rotterdam. NONONS houdt zich aan de richtlijnen van het RIVM we houden uiteraard de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Mochten de Corona-maatregelen aangescherpt of versoepeld worden, dan laten wij je weten wat dit voor onze uitgangspunten en protocol betekent.  

Daarnaast hebben wij een opleiding Coach Intensive die geheel online in groepsverband te volgen is via Zoom. Dit is dus ook volgens een roosterplanning en is de groep altijd online bij elkaar en de opleiding is inhoudelijk identiek aan onze live-opleiding. Zie voor meer informatie https://nonons.nl/online-coachopleiding-coach-intensive/

Onze Coach Cursus via NONONS Academie is alleen online te volgen en is een zelfstudie en geen volwaardige coachopleiding. Je wordt niet geobserveerd, krijgt geen persoonlijke feedback op hoe je coacht en ook geen diploma aan het eind. Mocht je dat wel willen, kijk dan eens naar onze geaccrediteerde opleidingen

Kan ik een optie nemen op een coachopleiding zonder dat ik er direct aan vast zit?

Ja, het is altijd mogelijk om een optie te nemen op een coachopleiding. Aan een optie zijn geen kosten verbonden. Als de opleidingsgroep vol komt, bellen of mailen wij je, zodat je dan kan doorgeven of je deelname definitief is of niet. Als je het zelf al eerder weet, dan horen wij dit natuurlijk ook graag, zodat wij je plekje kunnen vastleggen of eventueel aan een andere deelnemer kunnen geven.

Kan ik overleggen met een opleider of oud-deelnemer van de coachopleiding?

Ja, dit is altijd mogelijk. Wij kunnen je in contact brengen met de specifieke opleider van die coachopleiding om (telefonisch) kennis te maken en inhoudelijk te overleggen. Ook is dit mogelijk met een oud-deelnemer die zijn of haar ervaringen kan vertellen over onze coachopleidingen. Chantal van NONONS kan je altijd meer over vertellen over de mogelijkheden.

Is het bij NONONS mogelijk om de coachopleiding in termijnen te betalen?

Ja, dit is mogelijk. Je mag hierover altijd bellen of mailen met Chantal van NONONS. De eerste termijn is de aanbetaling en het restantbedrag moet betaald zijn voordat je examen doet. Alle overige financiële afspraken bespreekt Chantal graag met je. Wij brengen geen aanvullende administratiekosten in rekening als je in termijnen wilt betalen.

Ik wil deelnemen aan een coachopleiding, maar kan niet alle opleidingsdagen aanwezig zijn, wat nu?

Als je door bijv. ziekte, werk of vakantie niet aanwezig kan zijn, is het altijd mogelijk om de gemiste dag in te halen bij de hoofdopleider. We plannen hiervoor meestal een inhaalsessie in van maximaal 1,5 uur per gemiste opleidingsdag. Hieraan zijn wel extra kosten verbonden.

Bij specifiek de opleiding Coach Intensive adviseren wij goed naar de planning per opleidingsgroep te kijken welke agendatechnisch het beste uitkomt voor je uitkomt en probeer hoe dan ook een groep te kiezen waarbij je tijdens de Basics en de Persoonsgerichte verdieping geheel aanwezig kan zijn. Een praktijkdag of supervisie is makkelijker in te halen dan deze dagen.

Kan ik een gemiste opleidingsdag inhalen bij een andere groep?

Nee, dit is niet mogelijk. Je kan het alleen inhalen door een inhaalsessie bij onze opleider van je eigen groep. Wij doen dit niet wegens de groepsdynamiek en de vertrouwelijkheid wat binnen de groep onstaat.


Moet ik nog lesmateriaal aanschaffen voor een coachopleiding?

Nee, bij onze coachopleidingen zitten de verplichte boeken inbegrepen in het cursusbedrag en je ontvangt deze boeken op de eerste opleidingsdag. We hanteren een boekenlijst waarop deze verplichte boeken staan, maar daarnaast hebben wij ook aanraders/tips. Deze aanraders zijn wel voor eigen rekening, maar niet verplicht om aan te schaffen.

Daarnaast ontvang je altijd handige coachkaartjes gedurende de opleiding en krijg je bij de start van de coachopleiding toegang tot onze online leeromgeving met een studieplein en instructievideo’s. Dit is ook inbegrepen in het opleidingsbedrag.

Moet ik mijn lunch meenemen en zitten er overnachtingen inbegrepen in het opleidingsbedrag?

Alle catering kosten zitten inbegrepen in het cursusbedrag en je krijgt bij hele opleidingsdagen van ons dus ook een overheerlijke lunch. Overnachtingen zitten niet in begrepen, want onze opleidingsdagen zijn in principe altijd tot 16.30 uur op één avond uitgezonderd bij Coach Intensive, maar ook dan kun je daarna gewoon naar huis.

Hoe houd ik mijn kennis na de coach opleiding up to date?

Je krijgt als deelnemer aan onze coachopleiding toegang tot onze online leeromgeving en die blijft altijd tot je beschikking – dus ook na je coachopleiding. Deelnemers aan de Coach Intensive en Coach Expert zitten dan ook in onze NONONS-community waardoor je tijdens, maar ook na de opleiding altijd aan onze webinars, online supervisies en/of podcasts kan deelnemen om je kennis up to date te houden.

Ook hebben wij een overeenkomst met Coachfinder.  Dat is een initiatief vanuit Psychologie Magazine waarbij coachees in contact gebracht worden met coaches. Als je een diploma Coach Intensive of Coach Expert hebt van NONONS, mag je je automatisch aansluiten bij Coachfinder en hoef je hiervoor dus geen toelatingsassessment te doen bij Coachfinder en hierdoor krijg je wellicht coachees en ook zij organiseren veel webinars.

Wat is de gemiddelde studiebelasting voor de coachopleidingen?

De gemiddelde studiebelasting is per coachopleiding verschillend en ik verwijs je graag naar de specifieke opleiding.

Coach Intensive: de gemiddelde studiebelasting is een werkdag per week en hierin is alles meegenomen, dus het komen naar de opleidingsdagen, coachen, huiswerk, schrijven van reflectieverslagen, supervisie, intervisie, examen. Het zwaartepunt aan het begin van de opleiding is vooral naar de opleidingsdagen komen en halverwege de opleiding verschuift dit zwaartepunt naar het coachen en schrijven van je reflectieverslagen dat je in je eigen tijd kan doen.

Coach Expert: de gemiddelde studiebelasting is een werkdag per week. De opleiding is uitgesmeerd over 10 maanden tot 1 jaar en je hebt gemiddeld 1 dag per maand een opleidingsdag en tussendoor coach je, schrijf je verslagen, supervisie, intervisie en examen.

Coach Intern: de gemiddelde studiebelasting is 25 uur (10 uur coachen, schrijven van 3 reflectieverslagen, 5 opleidingsdagen binnen 3 maanden) en eindreflectieverslag en examen. 

Train Intensive: de gemiddelde studiebelasting is 6 dagen opleiding (gemiddeld 1 dag per maand) en 28 uur aan voorbereiding en huiswerk gedurende 5-6 maanden.

Wat zijn de mogelijkheden als ik door omstandigheden tijdens de coachopleiding niet aan alle eisen kan voldoen voor het geaccrediteerde diploma?

Het kan tijdens de opleiding altijd gebeuren dat er onvoorziene omstandigheden gebeuren. Als je voor het examen niet alles hebt kunnen doen of ingeleverd dan mag je wel je mondelinge examen doen, want het mondelinge examen is niet de enige eis aan het geaccrediteerde diploma. Je ontvangt tot die tijd dan een bewijs van deelname wat niet geaccrediteerd is. Je hebt bij de opleiding Coach Intern en Coach Intensive tot één jaar na de start van je opleidingsgroep en bij de Coach Expert tot twee jaar na de start van je opleidingsgroep de tijd om de ontbrekende onderdelen te doen en/of aan te leveren. Bij goedkeuring krijg je dan achteraf alsnog je geaccrediteerde diploma opgestuurd. Na die periode komt deze mogelijkheid te vervallen en kun je het bewijs van deelname niet meer omzetten naar een geaccrediteerde diploma.

Ben ik na de coachopleiding als coach direct gecertificeerd?

Nee, je certificeringsproces als coach doe je altijd zelf bij NOBCO. Je ontvangt als je slaagt voor onze coachopleidingen een EMCC-EQA geaccrediteerde diploma op foundation (Coach Intern), practitioner niveau (Coach Intensive) of senior-practitioner niveau (Coach Expert) en deze opleidingen zijn erkend door NOBCO. Een geaccrediteerde diploma op een van deze niveaus maakt het proces tot gecertificeerd coach bij NOBCO wel makkelijker, omdat je veel eisen kan afvinken met het aantonen van je geaccrediteerde diploma. Kijk voor meer informatie op NOBCO https://www.nobco.nl/pagina/vereisten-eia-keurmerk

Ik wil graag aan de coachopleiding Coach Expert deelnemen en heb niet de Coach Intensive of een andere coachopleiding op practitioner niveau gedaan. Kan dit?

Indien je overweegt aan onze opleiding Coach Expert deel te nemen en je hebt als vooropleiding niet onze opleiding Coach Intensive (of een andere coachopleiding op practitioner-niveau), dan is een (telefonische) intake met een van onze opleiders onderdeel voor toelating aan onze opleiding Coach Expert. Je bespreekt tijdens dit intakegesprek je achtergrond en ervaring als coach en aan welke coachopleidingen je hebt deelgenomen en de opleider geeft een advies over je deelname aan de Coach Expert. Het advies kan zijn:

  • Assessment

De opleider kan adviseren een assessment te doen als onderdeel voor toelating aan de opleiding Coach Expert. Het assessment bestaat uit een schriftelijk onderdeel en een praktijkonderdeel (coachgesprek). Het schriftelijk deel kun je thuis maken en is nagenoeg vergelijkbaar aan het schriftelijke examen van de Coach Intensive. Het is een verslag dat je schrijft over jezelf als coach, kennis over coaching, over hoe jij zelf coachtrajecten start, voert en afrondt, en welke modellen/theorieën je bijvoorbeeld inzet bij welk soort coachvragen). De basis hiervoor is het boek No-nonsense coaching (Anne de Jong) dat je vooraf kunt lezen en erbij kunt houden.

Het tweede onderdeel is een coachgesprek waar een examinator je coachvaardigheden beoordeelt. Na dit assessment krijg je van ons te horen of we denken dat je voldoende basis hebt om deel te nemen aan de Coach Expert. Voor de opleiding van de Coach Expert is het van belang dat je voldoende kennis en ervaring hebt met coachen en met een assessment kunnen we goed zien wat je al kan.

  • Coach Cursus via NONONS Academie

Als het assessment niet van toepassing is, kan de opleider adviseren (onderdelen van) de online Coach Cursus te doen via NONONS Academie voorafgaand aan de opleiding Coach Expert als zelfstudie en ter voorbereiding op de opleiding Coach Expert. De online Coach cursus is de inhoudelijke content van onze opleiding Coach Intensive.