Liefdestaal - Lichamelijk contact - NONONS
Ik ben met mijn kersverse husband op huwelijksreis in Zanzibar. Voor het eerst in mijn leven ben ik langer dan een week zonder mijn kinderen, maar ik sta mezelf deze wittebroodsweken weken toe. Samen genieten van een huwelijksreis, van maar liefst twaalf dagen, is voor mij als full time moeder en ondernemer een ongekende luxe.
 

Excursie naar de schildpadden

En wat doe je als je in oord bent, waar je nog nooit bent geweest: dan ga je op excursie. Gisteren zijn Ray en ik vanuit de haven van Stone Town, Zanzibar, op een bootje richting het voormalige Prison Island gevaren. Dat klinkt niet bijster romantisch, maar de belangrijkste reden om uit onze cocoon te stappen, was niet de verhalen over de gevangenen die hier vroeger zaten, maar de ruim tweehonderd giant turtles op dit eiland.

We kregen een gids; Yaazid, heette hij. Yaazid was 23 en vastbesloten ons pas toestemming te geven Prison Island te verlaten als we een encyclopedische kennis over het eiland hadden opgebouwd. Nou zijn Ray en ik allebei types die niet zo goed zijn in achter iemand aan lopen. Iemand die vervolgens gaat uitleggen hoeveel gevangenen in de loop der jaren op dit eiland vast hebben gezeten en hoeveel kilo staal er verwerkt is in de tralies van de gevangenis, maar we schoten toch enorm in de lach toen Yaazid vertelde dat we de schildpadden straks konden masseren en dat ze dat heel fijn vonden. 

‘How do you know, do they smile when you touch them?’ vroeg Ray.

‘You will see,’ antwoordde Yaazid.

liefdestaal lichamelijk contact

 

Liefdestaal lichamelijk contact

Ik heb een video waarop te zien is hoe ik niet kon ophouden de reuzeschildpadden te aaien en hun nek te masseren. Yaazid had gelijk. Zodra je de dieren aanraakt, strekken ze hun poten, gaan rechtop staan, steken hun nek uit en laten zich uitgebreid het knuffelen welgevallen. Ik was zo vertederd dat ik, mocht Ray niet hebben gezegd dat hij best zin had in een biertje, er nu nog steeds had gezeten. Schildpadden aaiend en masserend. Het idee dat een dier, waarvan biologen vermoeden dat het het oudste ter wereld is, zichtbaar gelukkig wordt als hij wordt aangeraakt, ontroerde me enorm.

 

De verschillende liefdestalen

Misschien een heel raar bruggetje naar mijn vak: gedoe ontstaat vaak door het spreken van een andere liefdestaal dan je partner. Je hebt de liefdestaal lichamelijk contact, maar er zijn in totaal vijf liefdestalen die mensen kunnen spreken: complimenten geven, tijd en aandacht geven, cadeautjes geven, de ander helpen en dus lichamelijk contact. Als psycholoog weet ik dat een relatie waarin de intimiteit verdwenen is, vrijwel altijd gedoemd is om te mislukken. Maar dat een drieëntwintigjarige gids en een honderdjarige reuzeschildpad mij daar nog eens aan zou herinneren, had ik niet kunnen bedenken.


Tip: bespreek met je partner aan welke liefdestaal ieder van jullie meeste behoefte aan heeft
 

 

Meer weten over de liefdestaal lichamelijk contact? Lees mijn blog over de vijf liefdestalen https://degeluksroute.nl/verschillende-liefdestalen-de-oorzaak-van-veel-gedoe/