Hoe ga je om met veelpraters - NONONS

Hoe word ik zichtbaar op het werk, is de coachvraag waarmee mijn coachee aan de slag wil. Al in het intakegesprek raak ik haar compleet kwijt. Ze gaat van hoofdweg naar zijspoor, van het ene detail naar het andere. Ik heb geen enkel idee meer hoe, waar en wanneer we op dit punt in het gesprek zijn gekomen.

Iedere coach komt wel eens in zo’n situatie terecht. En voor interne coaches is ‘de onbedaarlijke woordenstroom’ meestal ook een bekend verschijnsel. Wat je ook probeert, er valt geen speld tussen te krijgen. Uiteindelijk kap je het af. Of je haakt af. Zulke flight- of fight-reacties maken een gesprek uiteraard niet effectiever.

Wat werkt wel? In deze coachingstip leg ik uit wat de basisstappen zijn bij ‘veelpraters’. En in onze opleiding Coach Intern gaan we hiermee aan de slag.

Zichtbaar op het werk: voorkom afhakers

Besef dat eindeloos gepraat altijd een functie heeft en verband houdt met de sociale interactie en het doel van je coachee. Bij deze vrouw was dat zeker het geval. Als je zichtbaar op het werk wilt zijn, moet je voorkomen dat gesprekspartners door jouw onnavolgbare woordenstroom afhaken.

Vier typen veelpraters

De kunst voor jou als (interne) coach is om te ontdekken welk type er achter het geratel steekt. Dan heb je de oplossing meestal al te pakken. En dan hoef jij je – gelukkig – niet meer zo te ergeren. Ga boven de situatie zitten, in de helikopter, om te kijken wat er gebeurt. Op het kaartje zie je hoe dat werkt.

Ik onderscheid vier soorten veelpraters:

Type 1: En-toen-en-toenMaakt de details te belangrijk. Kan de context vaak niet onderscheiden van eigen rol. Denkt dat ze weinig invloed heeft, geeft situatie of anderen de schuld.

Bijbehorende coachvragen: weinig invloed voelen, zichtbaar willen zijn op het werk, slachtoffergedrag, niet goed focussen, weinig doelgericht.

Type 2: Help, te kwetsbaarBlijft in een wolk van woorden en oppervlakkigheden hangen, omdat het gevoel daaronder te eng is om te laten zien.

Bijbehorende coachvragen: contact met anderen, niet goed feedback kunnen geven, onvoldoende contact kunnen maken met gevoel, zichtbaar willen zijn op het werk.

Type 3: Dit is ook echt belangrijk. Perfectionist, wil heel volledig zijn en niets vergeten, uit angst dat het anders niet goed gaat.

Bijbehorende coachvragen: perfectionisme en onvoldoende kunnen loslaten.

Type 4: Gebeurt er ook wat met jou?Pikt geen enkel signaal op, walst over alles heen wat bij jou goed te lezen is.

Bijbehorende coachvragen: signalen niet goed opvangen bij anderen en niet voelen waar de ander behoefte aan heeft, ontactisch en weinig politiek zijn.

Goed coachbaar

Als het je lukt om te zien welk ‘ratel-type’ je tegenover je hebt, dan zijn veelpraters opeens niet irritant meer, maar juist leuk en heel goed coachbaar. Dat heb ik zelf ook ondervonden met de coachee, die zichtbaar wilde zijn op het werk.

Ik zie dat ze duidelijk het type is van en toen en toen en toen. Als ze vertelt dat ze moeite heeft om zich binnen de organisatie te profileren, confronteer ik haar met het effect van haar woordenvloed. Ik ben de weg allang kwijt. Ik leg het verband met haar doel: hoe word ik zichtbaar op het werk? Hoe word ik gehoord? Ze ziet het en we kunnen verder. We spreken af dat ik haar ‘stilzet’, zodra ik de draad weer kwijtraak. Zo kan zij zichzelf corrigeren en haar doel bereiken: meer zichtbaar willen zijn op het werk.

Ben je intern coach en wil je nog meer tips over hoe je met veelpraters om kunt gaan en andere lastige situaties? Elke week verschijnt er een nieuwe coachingstip op onze site. En wellicht is onze opleiding Coach Intern wat voor jou!

Wil je het NONONS-kaartje bij deze coachingstip downloaden? Vul dan hier je naam en mailadres in.

Vul het onderstaande formulier in om de kaart te downloaden.

Hulp nodig bij een
complex coachingstraject?