Hoe voer je een effectief coachgesprek - NONONS

Hoe voer je een effectief coachgesprek?

Coachen is meer dan goed luisteren. Hoe je een effectief coachgesprek voert, leer je in onze coachopleiding Coach Intensive: https://nonons.nl/opleiding-tot-coach-basis/

Een effectief coachgesprek voeren is meer dan een schoolpleingesprek of een gesprek met vrienden. De valkuil is aanwezig, een uur lang ineffectief kletsen. Gewoon omdat de coachee het gewend is, wegblijft van kwetsbaarheid en jij als coach het soms lastig vindt in te grijpen.

Hieronder een coachstructuur waarmee een effectief coachgesprek voert.

Stap 1 Contact

Dee coachee loopt de kamer binnen en je maakt contact.  Vervolgens vraag je wat er tussen nu en het vorige gesprek is gebeurd en je stapt snel naar successen richting doel. Door deze twee vragen maak je het gesprek meteen effectief en gaat het over het doel en niet over het ‘leven’.

Uitzondering: als iemand net iets ergs heeft meegemaakt, geef je daar altijd ruimte voor.

Stap 2 Contract

De tweede stap in een effectief coachgesprek, is vragen wat iemand vandaag wil bespreken. Je geeft iemand daarin de verantwoordelijkheid voor het gesprek. Als iemand niet weet wat hij wil bespreken kan je een paar opties opperen en iemand laten kiezen. Door te kiezen pakt de coachee ook de verantwoordelijkheid over het gesprek.

Uitzondering: iemand kan keer op keer niet aangeven wat hij wil bespreken. Kijk dan of dat ook met het coachdoel te maken heeft. Het kan zijn dat regie nemen en kiezen een groter thema is en dat je iemand niet helpt door keuzes te geven maar door hiermee te confronteren.

Stap 3: hoe is het nu?

De coachee heeft gekozen waar hij het over wil hebben en je vraagt: vertel er eens wat meer over?

Je verdiept op de vraag en vraagt door naar de vraag achter de vraag.

Vervolgens vraag je wat iemand hiermee wil doen:

  • Verdere bewustwording
  • Verbeteren vaardigheden
  • Leren accepteren
  • Kijken welke stappen gezet moeten worden

Uitzondering: soms denk je als coach: ‘dit moeten we nu doen’. Dan leg je het voorstel als het ware op een presenteerblaadje, vindt je het goed als we…doen? Ook dan wacht je tot de coachee het goed vindt en geef je hem daarmee weer de verantwoordelijkheid.

Stap 4: conclusie

Je vraagt de coachee wat hij heeft gezien en waarin dit gesprek hem geholpen heeft. Ook vraag je wat hij mogelijk hier allemaal mee wil doen.

Uitzondering: soms noemt de coachee zaken die jij juist essentieel vond niet. Nadat de coachee zijn bevindingen deelde kan je die van jou ook toevoegen. Zorg dat het toevoegen is en niet opdringen van een beter inzicht.

Stap 5: actiestappen

Je vraagt de coachee wat hij tussen nu en het volgende gesprek gaat doen met wat hij hier heeft gezien en gedaan. Het kan zijn dat een coachee zichzelf een opdracht geeft op verdere bewustwording, dus bijhouden van situaties die voor kunnen komen. Of dat iemand zichzelf voorneemt iets te gaan doen. Beide zijn goed afhankelijk van waar de coachee is in het traject.

Uitzondering: soms noemt de coachee een actiestap die jij weinig uitdagend vindt of juist heel groot. Probeer de coachee zoveel mogelijk te honoreren in wat hij wil doen, anders ben jij een soort mama of papa die de verantwoordelijkheid overneemt

‘Coach 5’is ons model voor het voeren van een effectief coachgesprek. Wil je ook een effectief coachgesprek leren voeren en meer praktische tools leren op het gebied van coaching? Misschien is de Coach Intensive dan iets voor jou: https://nonons.nl/opleiding-tot-coach-basis/