Systemisch werken: Wat is dat? En hoe kun je ermee werken als coach

Vraag jij je wel eens af waarom je vaak in bepaald gedrag vervalt? Of waarom je emoties ervaart die je niet altijd kunt plaatsen? Door je plek in een bepaald systeem te onderzoeken kun je zien waar belemmeringen zitten. En het is belangrijk om hiernaar te kijken, het kan je namelijk tegenhouden in je ontwikkeling of groei. Je kunt hierin gecoacht worden met Systemisch werken.

Wat is systemisch werken precies?

De grondleggers van Systemisch werken gaan ervan uit dat veel van onze (onbewuste) overtuigingen, patronen en gedragingen hun oorsprong vinden in de systemen waarin we zijn opgegroeid, waarin we leven en werken. Systemisch werken is een manier om inzicht te krijgen in je plek in een systeem. Er zijn familie systemen, organisatiesystemen, sportteams, vriendschapsrelaties, ze zijn allemaal te onderzoeken.

systemisch werken oefening-coach

Welke basisprincipes zijn belangrijk bij systemisch werken?

Systemisch werken gaat uit van drie basisprincipes:

  1. Ordening en plek
  2. Recht en plicht om erbij te horen
  3. Evenwicht in geven en nemen

Hoe kun je coachen met systemisch werk?

Veel coach-vraagstukken kun je ook systemisch onderzoeken. Sommige mensen hebben het idee dat systemisch werken ‘zweverig’ is. Als we coachen met systemisch werk, bekijken we de situatie van de coachee met de drie basisprincipes in gedachten.

Oefeningen tijdens het coachen

Systemisch werk is bij uitstek een methodiek die werkt op het niveau van bewustwording. Het zichtbaar maken van dynamieken in een systeem, het ervaren van een gewaarwording bij een kleine opstelling geeft inzicht en rust. Met name het genogram van systemisch werk helpt je bij het terugkijken. Dit is een schematisch overzicht van het familiesysteem waarin feiten uit dit systeem worden weergegeven. Een genogram geeft de coachee inzicht en is een goede stap om zich bewust te worden van de feiten uit zijn historie, zoals vroeg gestorven familieleden, oorlog, belangrijke liefdes van ouders. Als je het idee hebt dat er mogelijke ervaringen uit de familie historie een rol spelen, is het maken van een genogram een mooie oefening voor je coachee.

Wil je meer oefeningen leren van Systemisch werk?
kijk dan eens bij onze Coach expert opleiding, daar komt dit uitgebreid aan bod: https://nonons.nl/coach-opleiding-amsterdam/

Bovendien kom je als coach opgeleidt door NONONS ook terecht in ons coachingsbestand waardoor je direct als coach aan de slag kan.