Coaching en advies: Mag een coach advies geven? | NONONS

Coaching is een kunst die balans vereist tussen ondersteuning bieden en ruimte laten voor zelfontdekking. Een veelvoorkomende misvatting is dat coaching en advies hand in hand gaan. Echter, de essentie van coaching ligt in het ondersteunen van individuen om zelf de regie te pakken over hun ontwikkeling en keuzes. Dit betekent dat een coach terughoudend moet zijn met het geven van directieve adviezen. Daarom behandelen we in deze blog het thema coaching en advies. Mag een coach tips en adviezen geven of liever niet?

 

COACHING EN ADVIES GAAT NIET SAMEN

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, gaan coaching en advies niet samen. Een coach mag geen tips of adviezen geven en zeker niet sturend zijn in een gesprek. Krampachtig zie ik coaches soms dan zoeken naar vragen die ze kunnen stellen, omdat ze zich inhouden en niet zeggen wat er op hun lippen ligt. Maar dat moeten we een beetje nuanceren, want dat coaches nooit mogen adviseren is een misverstand! Wat wel waar is, is dat je je tips en adviezen niet mag opdringen. Als goede coach is het dus belangrijk om je rol te kennen en ben je er niet op uit om jouw coachee te ‘redden’. Als je een advies of tip geeft zeg je feitelijk: ik weet het beter voor jou en coachen is nou net iemand helpen zelf regie te pakken. Alleen wanneer jouw coachee een reële vraag heeft of een tip/idee dat zo voor de hand ligt, is het gek om die onbesproken te laten. Zo hebben we een aantal tips voor jou samengesteld: 

 

Tip 1: Ken de basisprincipes van advies en coaching 

Om een gelijkwaardige rol te vervullen en medewerkers te helpen zelf de regie te pakken zijn twee basisvoorwaarden van groot belang:

  1. De coach of leidinggevende moet empathie hebben, kunnen accepteren, dus zonder oordeel naast een coachee of medewerker kunnen staan.
  2. De coach of leidinggevende moet een coachee kunnen confronteren met patronen. Dat wil zeggen: hij moet zaken zichtbaar maken die soms pijnlijk of kwetsbaar zijn. 

 

Top 2: Ken jouw rol als coach

Als coach heb je als doel om de medewerker te coachen op (zelf)vertrouwen. Jouw rol is hier om successen te vieren en te normaliseren. Laat de coachee of werknemer benoemen wat er goed is gegaan of welk inzicht hij heeft opgedaan. Zorg dat de tijd tussen de sessies niet steeds langer wordt.

 

Tip 3: Jouw coachee is geen slachtoffer

Coaching is typisch iets wat in onze huidige samenleving plaatsvindt. Hierin zijn we in principe allemaal verantwoordelijk voor ons eigen geluk. Hoe coach je iemand zonder dat ze zich een slachtoffer voelen, maar juist voelen dat ze zelf aan het roer staan van hun leven. De belangrijkste vraag is altijd:

  • Wat zijn de opties voor de coachee?
  • Wat kan hij zelf doen?
  • Wat heeft hij te accepteren?

 

Tip 4: Wees subtiel in het geven van jouw advies en coaching

Wanneer een coachee erom vraagt, of wanneer een advies dermate voor de hand ligt dat het bijna onnatuurlijk is om het niet te bespreken, benoem dit dan eerlijk. Maar ga na je tip of advies nooit overtuigen, zo werkt coaching en advies namelijk niet.

Als jij een tip hebt waar je coachee nog niet aan dacht, kan je deze op een ‘presenteerblaadje’ leggen. Je geeft je optie op een luchtige manier, waarbij je laat merken dat het ‘maar een idee is’, om zo je coachee de mogelijkheid te geven de tip eraf te pakken. Of niet. En zo niet, dan leg je je daar ook weer bij neer.

 

Coach worden of jezelf blijven ontwikkelen?

Stel je jezelf weleens de vragen ‘Ben ik geschikt als coach?’ en ‘Is coachen  iets voor mij?’ Wil je hier graag meer duidelijkheid over vinden? Bij NONONS kun je een coach opleiding volgen. De opleiding ‘Coach Basics’ is speciaal ontwikkeld om je een betrouwbare basis te geven als coach. Maar, weet jij inmiddels zeker dat jij coach wilt worden, maar heb jij nog niet de juiste handvatten om advies en coaching in de juiste banen te leiden? Volg dan onze Intensive Coach opleiding waar je alle essentiële stappen leert om een goede coach te worden. Heb jij al een practitioner coach opleiding gevolgd en ben je bekend met de basisprincipes en heb jij extra ondersteuning nodig om jouw vaardigheden naar een hoger niveau te tillen? Volg dan onze gevorderde coach opleiding waar wij dieper ingaan op de materie en extra oefeningen uitvoeren.