Coaching en advies: een coach mag geen advies geven. True or false?

coaching en adviesEr bestaan veel ideeën en misverstanden over wat mensen denken dat coachen is of wat coaches moeten kunnen. In deze blog behandelen we het thema coaching en advies. Mag een coach tips en adviezen geven of liever niet?

Coaching en advies gaat niet samen

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, gaan coaching en advies niet samen. Een coach mag geen tips of adviezen geven en zeker niet sturend zijn in een gesprek. Krampachtig zie ik coaches soms dan zoeken naar vragen die ze kunnen stellen, omdat ze zich inhouden en niet zeggen wat er op hun lippen ligt. Maar dat moeten we een beetje nuanceren, want dat coaches nooit mogen adviseren is een misverstand! Wat wel waar is, is dat je je tips en adviezen niet mag opdringen. Een goede coach gaat niet steeds uit reflex ‘redden’ omdat hij de coachee zielig of hulpeloos vindt. Als je een advies of tip geeft zeg je feitelijk: ik weet het beter voor jou en coachen is nou net iemand helpen zelf regie te pakken. Dat conflicteert dus. Alleen soms heeft je coachee een hele reële vraag. Of soms ligt een tip of een idee zo voor de hand, dat het gek is om die onbesproken te laten.

Tip voor de coach

Als een coachee het vraagt, of in een bepaalde situatie is een advies zo voor de hand liggend dat het gek is om het daar niet over te hebben: benoem dit dan eerlijk. Maar ga na je tip of advies nooit overtuigen, zo werkt coaching en advies namelijk niet.

Als jij een tip hebt waar je coachee nog niet aan dacht, kan je deze op een ‘presenteerblaadje’ leggen. Je geeft je optie op een luchtige manier, waarbij je laat merken dat het ‘maar een idee is’, om zo je coachee de mogelijkheid te geven de tip eraf te pakken. Of niet. En zo niet, dan leg je je daar ook weer bij neer.

Meer weten over coaching en advies? Dan is een van onze opleidingen iets voor jou:

https://nonons.nl/coach-opleiding-intensive-amsterdam/