Empatisch luisteren - NONONS

5 misverstanden over coachen

Er bestaan veel ideeën en misverstanden over wat mensen denken dat coachen is of wat coaches moeten kunnen. De komende weken delen we elke week zo’n misverstand. Maar we zijn vast niet volledig met deze reeks. Laat ons weten of je ze herkent en of we er misschien nog een vergeten zijn.

Misverstand 3 Coaches zijn altijd empathisch

Veel coaches denken dat je als coach altijd helemaal ‘zen’ moet zijn en zeker geen oordeel mag hebben tijdens het coachen. Geen heel gekke gedachte want natuurlijk moet je als coach empathie hebben en proberen nieuwsgierig te blijven naar je coachee. Maar het is een misverstand dat je soort gevoelloos en zonder mening moet zijn om goed te kunnen coachen. Vooropgesteld ben je ook maar een mens. Het feit dat je een oordeel bij jezelf bespeurt kan aan jou liggen, maar kan ook te maken hebben met je coachee. Zoals besproken bij misverstand nummer 2. Misschien doet je coachee ook wel erg arrogant, of praat hij erg langdradig. Dan is je oordeel juist een teken dat een interventie op zijn plek is.

Maar ook is er zoiets als teveel empathie hebben. Teveel meevoelen met de ander zorgt ervoor dat je in de mamarol schiet of teveel meegaat met het verhaal van de coachee. Je kunt dan ook niet meer nieuwsgierig zijn, omdat je bijvoorbeeld echt medelijden voelt en vooral denkt: wat erg allemaal…

Empatisch luisteren als coach

Het is voor jou als coach van belang om naast nieuwsgierig te blijven en je te verplaatsen in je coachee, ook een zekere afstand te kunnen bewaren en patronen bloot kunnen leggen. Zelfs als dat niet leuk is voor de coachee. Zorg dat je je inleeft in de coachee en tegelijkertijd in de helikopter blijft. Dus naast inleven ook bij jezelf voelen wat je ervaart en vanuit de helikopter of het proces en de interactie in de gaten houden.

Meer weten over coachen? Dan is een van onze opleidingen iets voor jou:

https://nonons.nl/coach-opleiding-amsterdam/