Persoonlijk leiderschap - NONONS

Persoonlijk leiderschap

Pak de regie

Persoonlijk leiderschap

Pak de regie

Het leven loopt niet altijd zoals je zou willen. Je laptop loopt steeds vast, je relatie loopt niet lekker of misschien heb je op werk wel gedoe; je baalt van die ene collega of manager. Het maakt je boos, mopperig of verdrietig. Als je vanuit dit gevoel gaat reageren, kom je vaak niet sterk over. Misschien word je kritisch op kleine dingen, of ga je om het probleem heen draaien. Hoe zorg je nou dat je effectief en stevig blijft communiceren, in alle situaties? Hoe voorkom je dat je wordt overgenomen door je reflexen?

In onze training Persoonlijk leiderschap krijg je inzicht in je reflexen. Je leert wat er op lastige momenten in jouw hoofd gebeurt, en hoe je de regie weer terug kunt pakken. Hoe je iets meer afstand kunt bewaren in lastige situaties en kunt kiezen voor gedrag wat je verder brengt.

Over de training

Persoonlijk leiderschap

De training Persoonlijk Leiderschap helpt jou de stappen te zetten die je nodig hebt om regie te pakken in je persoonlijke én professionele leven. Je krijgt kennis, inzichten en vaardigheden om in alle lastige situaties overeind te blijven en ervoor te zorgen dat je kiest voor wat belangrijk voor je is en je altijd volwassen communiceert.

Klantcase Zeelandia

Koninklijke Zeelandia Groep uit Zierikzee is een internationale producent van ingrediënten voor brood- en banketbakkerijen. In Nederland werken er zo’n 430 medewerkers. Zeelandia had een duidelijke wens om een cultuurverandering te weeg brengen. Ze wilden de kracht en het ondernemerschap van hun eigen mensen optimaal aanboren. Voordat ze met trainingsbureaus gingen praten hadden ze al een helder leiderschapsprofiel opgesteld en een projectgroep opgetuigd, met daarin uit alle lagen van het bedrijf een aantal vertegenwoordigers. Ze kozen unaniem voor NONONS, dus we konden aan de slag!

Voor zowel directie, leidinggevenden en medewerkers hebben we toen een op maat leiderschapsprogramma ontwikkeld. Allereerst werden er specifieke leerdoelen bepaald voor zowel leidinggevenden en medewerkers. Deze vertaalden we naar 2 trainingen, met de focus op ‘regie nemen’.

Het eerste half jaar reden onze trainers af en aan naar Zierikzee om de managers mee te nemen in alle principes van coachend leidinggeven: ze leerden hoe je zelf verantwoordelijkheid kunt nemen en hoe je maximale verantwoordelijkheid bij de medewerkers legt. Voor de medewerkers maakten we een aparte training over persoonlijk leiderschap die we ‘Sterk in je kracht’ hebben genoemd. Alle 300 medewerkers hebben deze training gevolgd. De training is opgebouwd 2 losse dagen, waarbij deelnemers hebben geleerd regie te nemen, zich uit te spreken en veel hebben geoefend met acteurs.

De trainingen worden enorm goed gewaardeerd, vooral omdat in het hele bedrijf dezelfde taal gesproken wordt als het aankomt op regie nemen. Leidinggevenden voelen zich zekerder in hun rol en zijn beter in staat om constructieve feedback te geven en te ontvangen. Bij sommige medewerkersgroepen was er voorafgaand aan de training wel wat aarzeling. Maar dat bleek vooral angst voor het onbekende. Want ondanks dat de trainingen verplicht waren, is het gemiddelde cijfer dat medewerkers gaven een 8,6. Het resultaat is meer zelfvertrouwen bij managers en medewerkers en een meer open en eerlijke cultuur binnen het bedrijf.

Zeelandia en NONONS hebben een langdurige samenwerking afgesproken. De aankomende jaren zullen we de ontwikkelde vaardigheden verder verdiepen en kijken wat nodig is om alles wat er geleerd is op pijl te houden.

HEMA

HEMA wilde hun leiderschap verstevigen. Er was al een tijd niets gedaan aan leiderschapsontwikkeling en veel managers hadden behoefte aan handvatten. Voorwaarde vanuit de directie was dat het een leiderschapsprogramma moest zijn voor álle leidinggevenden. HEMA koos voor NONONS omdat onze no-nonsense manier van werken naadloos aansluit bij de HEMA-waarden en cultuur.  

Het trainingsprogramma is helemaal afgestemd op het HEMA-leiderschapsprofiel. Ook is er voortgeborduurd op eerder gegeven trainingen. Voor elk niveau hebben wij een op maat training ontwikkeld. 

  • We zijn begonnen met de directie en de managementlaag eronder, met een vijfdaags leiderschapsprogramma. Hun bevindingen en persoonlijke inzichten deelden ze met de organisatie zowel tijdens de leiderschapsdagen als in hun 1-op-1 gesprekken met hun teams.
  • Vervolgens zijn alle managers van het hoofdkantoor getraind, met een aangepast programma. De training werd bijzonder hoog gewaardeerd, met name door het grote no-nonsense gehalte en het feit dat alles uit de training direct toegepast kon worden.
  • Een jaar later zijn ook alle storemanagers getraind. Ook voor deze groep maakten we een aangepast programma, waarbij meer aandacht was voor gesprekken die je op de winkelvloer voert. Ook de leidinggevenden van distributiecentra en bakkerijen zijn getraind. 

Daarna heeft NONONS een aantal HEMA-trainers opgeleid zodat ook zij het gedachtegoed van NONONS kunnen intrainen, zodat we kunnen zorgen voor langdurige borging, in de vorm van extra aanvullende trainingen en opfris- en terugkomdagen.  

Persoonlijk leiderschap

Opdrachtgever Marije van Wersch, HEMA

 

NONONS is een bijzondere flexibele samenwerkingspartner op het gebied van training en ontwikkeling. Ze denken met je mee en leveren kwalitatief hoogstaande trainingen met humor en een heldere uitleg. Onze managers waren laaiend enthousiast over de toepasbaarheid van de training. En NONONS focust op dat wat nodig is, zonder tierelantijnen