Bedrijfscoaching | Meer Werkgeluk, Minder Stress | NONONS

Coaching is hip. De ene helft van Nederland coacht de andere helft, wordt regelmatig gezegd. Maar wat is de zin en de onzin van bedrijfscoaching.
Wij van NONONS geloven echt in coaching. Een goede coach helpt je de stappen te zetten die je zelf niet zet. Hij helpt je veranderen, effectiever worden, zelfbewuster, zelfverzekerder, rustiger, ontspannener, zekerder van je keuzes. Kortom, een coach helpt je regie te nemen over je leven, je (werk)geluk en je relaties.

 

Wat is bedrijfscoaching

Een bedrijfscoach is een coach die coachees begeleid met werkgerelateerde kwesties. De NONONS bedrijfscoaches hebben allemaal een achtergrond in het bedrijfsleven. Ze hebben een geaccrediteerde coachopleiding gevolgd en weten daarom wat wel en niet coachbaar is, met andere woorden, wat wel en niet op te lossen is met coaching. Soms is bijvoorbeeld een training beter (als iemand vaardigheden wil leren of wil leren in een groep) en soms is therapie effectiever (als het probleem te omvangrijk of complex is voor de coach of als er psychopathologie speelt. Een goede coach weet ook dat coachen niet hetzelfde is als helpen of adviseren. Een goede bedrijfscoach zorgt ervoor dat de coachee zijn eigen stappen kiest en zet en echt zelf aan de slag gaat met zijn veranderproces. Hoe doet een bedrijfscoach dat? Een goede coach contracteert duidelijk, spreekt met de gecoachte (coachee) af waar hij aan wil werken en op welke manier en legt de verantwoordelijkheid dus in elk gesprek bij de coachee.

Verschillende vormen coaching

Er zijn verschillende vormen van bedrijfscoaching. We bieden 1-op-1 coaching voor medewerkers die:

  • vast lopen;
  • stress ervaren;
  • hun werk niet meer leuk vinden;
  • of bedrijfscoaching voor medewerkers die juist nóg beter willen worden in hun werk.

Deze vorm van coaching bestaat gemiddeld uit 5-6 gesprekken tussen coach en coachee en start vaak met een driegesprek met de manager of iemand van HR erbij, zodat het doel samen helder afgesproken wordt. Halverwege of aan het eind van het traject kan er weer een driegesprek plaatsvinden, want na afloop van het traject neemt de manager het weer van de coach over.

Er is ook teamcoaching, daarbij speelt de bedrijfscoach juist in op de dynamiek en de manier van samenwerken in het team. Door verschilende interventies kan de bedrijfscoach het team helpen elkaar beter te leren kennen, en daardoor elkaar beter te gaan begrijpen en dus fijner samen te werken. Ook kunnen er oude conflicten opgelost of uitgepraat worden of bondjes en exclusie aan worden gepakt. Teamcoaching begint altijd met een of meerdere inakegesprekken om te achterhalen wat het precieze probleem of doel is met de teamcoaching. In een of meerdere sessies waar meestal het hele team bij is wordt vervolgens gewerkt aan een effectievere manier van samenwerken.

Ook kunnen de NONONS bedrijfscoaches training geven in onderwerpen op het gebied van coaching of leiderschap. In grote of kleine groepen leren ze managementvaardigheden of juist coachtechnieken, net wat de vraag is.