Wat is coachen eigenlijk en wat is het niet? - Nonons

Wat is coachen eigenlijk en wat is het niet?

5 misverstanden over coachen

NONONS is expert in coachopleidingen. Wij bieden verschillende programma’s voor mensen die willen leren coachen. In die verschillende opleidingen hebben we het natuurlijk ook over de vraag die vaak wordt gesteld: wat is coaching eigenlijk?  En wat is het niet. Er bestaan veel ideeën en misverstanden over wat mensen denken dat coachen is of wat coaches moeten kunnen. De komende weken delen we elke week zo’n misverstand. Maar we zijn vast niet volledig met deze reeks. Laat ons weten of je ze herkent en of we er misschien nog een vergeten zijn.

Wat is coachen? Misverstand 1 Coachen is vragen stellen

Het eerste dat mensen antwoorden als je vraagt ‘wat is coachen eigenlijk?’ is: ‘coachen is vragen stellen’. En nu is het zonder meer waar dat in een coachgesprek vragen gesteld worden.  Maar als je veel vragen stelt ben je nog geen goede coach.

Soms stellen coaches in onze opleidingen zoveel vragen dat het eerder lijkt op een kruisverhoor. “Wat zei jij dan? Waarom zei je dat? Vond je dat zelf een goede zet? En hoe reageerde hij toen? Doe je dat altijd? Wat me soms opvalt is dat de coach dan vooral bezig is om zijn eigen nieuwsgierigheid te bevredigen. Terwijl het doel van een coachgesprek moet zijn dat de coach de coachee  aan het denken zet. Als de coach vragen stelt omdat hij zelf precies wil weten hoe het zit, is de coachee de coach aan het bedienen in plaats van andersom. Dus beland je coachee in een please-stand en niet in een leer-en reflecteerstand, waar je hem juist wil hebben.

Wat is coachen? Tip voor de coach

Stel geen nieuwsgierigheidsvragen (die zijn om jou te dienen) maar vragen die de coachee aanzet tot denken (die het proces van de coachee dienen). Het helpt ook om regelmatig tijdens het gesprek te checken of je coachee zichzelf wat nieuws hoort vertellen.

Volgende week volgt tip 2!

Meer weten over coachen? Dan is een van onze opleidingen iets voor jou:

https://nonons.nl/coach-opleiding-amsterdam/