Wat is het doel van coachen en hoe gaat dit in zijn werk?

Een coach is iemand die je op een professionele manier kan begeleiden bij het behalen van zelfgekozen doelen. Dit is een tipje van de sluier, want een coach doet nog veel meer dan dat. Wat is het doel van coachen en hoe gaat het coachen in zijn werk?

Wat is een coach?

Een coach begeleidt een coachee in het inzichtelijk maken van zijn belemmeringen die tussen hem en zijn doel staan en actiestappen te zetten om zijn doel te bereiken. Als coach help je de coachee door stil te staan bij de verschillende stappen: doel bepalen, bewustwording, kiezen en het zetten van stappen.

Wat is het doel van coachen?

Het doel van coachen

Het doel van coachen is je coachee verder helpen richting zijn doel. Om succesvol te veranderen is het van belang dat je coachee een aantal stappen zet. Wij hebben dit omgezet in het verandermodel. Dit model wordt uitgebreid besproken in onze coachopleiding. Het verandermodel kan je met je coachee bespreken of in je eigen hoofd gebruiken als leidraad. We lichten het verandermodel kort toe.

Hoe is de situatie nu?

De coach vraagt de coachee zijn huidige situatie uit te leggen. Hoe is deze, wat zijn de feiten, wat denkt en voelt de coachee in de huidige situatie? Hoeveel lijdensdruk is er nu?

Wat is het doel van coachen: doel

Veranderen begint met een glashelder, urgent en lonkend doel.

Mensen zijn doorgaans veranderschuw en hebben weinig zin om het zichzelf onnodig lastig te maken. Je gedrag wordt voor 90 procent bepaald door onbewuste reflexen: je doet automatisch wat je altijd deed. Vluchtgedrag ligt zo wel op de loer. Om de hete brij heen draaien, afleiding zoeken of uitvluchten verzinnen zijn voorbeelden van hoe je jezelf kunt saboteren je doel te bereiken.

Op de korte termijn is dat vaak makkelijker en lekkerder, maar op de lange termijn geeft het geen voldoening. En het houdt je coachee weg bij zijn om wens te veranderen. Veranderen is dus moeilijk.

Het doel van coachen

Om de kans van slagen te vergroten is het van belang te zorgen dat zijn doel helder is. Dat hij duidelijk voor ogen heeft wat hij wil bereiken. Het moet zijn eigen doel zijn en het moet voor hem aantrekkelijk, lonkend zijn. Urgentie speelt ook een belangrijke rol. Hoe urgenter het voor hem is om te veranderen, hoe groter de kans dat hij ook echt stappen gaat zetten.

Dus: wil je coachee iets veranderen aan zijn huidige situatie, dan moet het te bereiken doel helder, urgent en lonkend zijn.

Bewustwording is het doel van coachen

‘Ah, zo zit het!’

Voordat een coachee stappen kan zetten in de richting van zijn doel, moet hij zich bewust zijn van de realiteit. Hoe gaat het nu, wat is herkenbaar uit andere situaties? Wat is zijn aandeel in het probleem, wat is het aandeel van anderen en hoe spelen zijn omgeving of achtergrond een rol? Wat houdt hem nu tegen om het doel te bereiken, wat staat er in de weg, welke patronen of saboterende strategieën komen er langs? Dit is de bewustwordingsfase.

Kiezen

Veranderen, accepteren of weggaan

Wie zich bewust is van de realiteit en van eventuele saboterende strategieën, heeft een keuze: veranderen, nog even niet veranderen, en accepteren of weggaan. Ook met de keuze om niet te veranderen neemt de coachee verantwoordelijkheid. Hij laat zijn doel weliswaar varen, maar doet dat vanuit een volwassen en bewuste keuze.

Het doel van coachen

Actie: het doel van coachen

Kleine stappen vergroten de kans op succes

Als de coachee kiest voor verandering en actie wil ondernemen, zal hij merken dat veranderen energie en tijd vergt, net als de bereidheid om er consequent mee bezig te zijn. Ongetwijfeld ervaart hij weerstand, angst of ander ongemak. Dat hoort er allemaal bij. Als het simpel was, dan had hij het allang veranderd.

Verschillende soorten coaches

Er zijn verschillende soorten coaches. Natuurlijk verschillen coaches in hun coachstijl, maar ook in specialisme. Zo zijn er loopbaancoaches, stress en burn-out coaches, coaches die je helpen met persoonlijke vraagstukken, maar ook coaches die ondernemers met business dilemma’s helpen.

Bij NONONS hebben we coaches met verschillende specialismen. En natuurlijk verschillen de coaches per persoon, maar omdat ze allemaal zijn opgeleid bij NONONS coachen ze op een warme, resultaatgerichte manier en gebruiken ze als leidraad het verandermodel. Ben jij benieuwd naar onze coaches en wat zij voor jou kunnen betekenen? Kijk dan even op onze website. Ook voor meer coaching tips kun je hier terecht.