Voorbeeld van een gemiddeld coachtraject - NONONS

NONONS houdt van compacte coachtrajecten. Gemiddeld gaan we uit van zo’n 4 tot 6 sessies. Tijdens de intake maak je een inschatting van het aantal sessies dat er nodig is. Dat doe je door bij je coachee goed door te vragen op wat hij wil bereiken. Het is handig om vooraf een vragenformulier te laten invullen, dan weet je alvast een beetje in welke hoek je het moet zoeken. En je weet of er gevoelige onderwerpen zijn of dingen waar je zeker naar moet vragen. Soms lees je ook al dat er onderwerpen zijn waar je niet veel tijd aan hoeft te besteden omdat op dat vlak alles soepel loopt.

 

Het is wel de kunst om na het lezen van het formulier ook weer even je hoofd (en je aannames) ‘uit’ te zetten, zodat je zoveel mogelijk blanco en nieuwsgierig het gesprek ingaat. In deze blog geven we een voorbeeld van een coachtraject.

 

Aantal sessies dat nodig is

Natuurlijk weet je nog lang niet alles over het voeren van een intakegesprek. Maar vaak is het wel te doen om op basis van wat je dan weet in te schatten of het een korter of langer traject wordt. Bij een simpele loopbaanvraag schat ik vaak 4 sessies in, bij een ‘gewone’ coachvraag 5 en als het wat ingewikkelder klinkt 6. Maar ik vertel er altijd bij dat het zomaar zo kan zijn dat de coachee eerder zijn doel heeft bereikt of dat hij er nog enkele sessies aan vast wil plakken.

 

Coachtraject voorbeeld

Hoe het coachtraject er verder uit ziet leggen we hier door middel van een voorbeeld uit. Het hangt natuurlijk enorm af van de vraag van je coachee en de stappen die hij zet. Een coachtraject voorbeeld is: Tijdens de de intake en eerste sessie toewerken naar een duidelijk doel. (veranderen kaartje). Dat doel moet helder, concreet, urgent en lonkend zijn, dan is de kans van slagen het grootst. Als dat doel helemaal helder is besteed je in de sessies daarna als coach tijd aan bewustwording.

voorbeeld van coachtraject

Dus waarom is het probleem van je coachee een probleem. Wat zit er onder de vraag? Hoe lang is dit al een probleem, waarom lukt het niet om te veranderen. Je ontdekt samen belemmerende overtuigingen en helpt je coachee daar afstand van te nemen. In elke sessie bepaal je met de coachee actiestappen en bespreek je in de sessie erna hoe het daarmee is vergaan. Als je coachee na een aantal sessies het gevoel heeft dat hij verder kan met de handvatten die hij heeft gekregen kun je je het traject afsluiten. 

NONONS werkt in sommige gevallen aan de hand van een helder protocol. Eigenlijk werk je in die gevallen een heel duidelijk stappenplan af, met bijbehorende oefeningen. Je hebt een duidelijk thema per sessie, je weet welke vragen je kunt stellen, wat de uitkomst van de sessie moet zijn en je hebt een aantal oefeningen paraat die je kunt doen.

 

Loopbaancoaching

Als je een coachee krijgt met een loopbaanvraag, die wil weten wat voor baan of klus bij hem past en wat hij wil in het werkende leven, kun je de stappen volgen die horen bij loopbaancoaching. In de NONONS opleiding (link) tot loopbaancoach leer je hoe je de vier stappen succesvol toepast en zo je coachee helpt te formuleren wat hij belangrijk vindt in werk, wat hij zou willen in een baan. Daarna bespreek je met je coachee de profileer cirkel en help je de coachee met het zetten van stappen om die baan of klus die hij wil te bemachtigen. 

 

Geluksroute

De geluksroute is een heel leuke en begrijpelijke methodiek om in te zetten in coachtrajecten. Als je wilt coachen met de geluksroute kun je bij NONONS het complete coachpakket kopen (link) of de Masterclass volgen (link) bij de bedenker van de Geluksroute, Anne de Jong.

Relatiecoaching

Ook bij relatiecoaching kun je gebruik maken van het stappenplan relatiecoaching met de Geluksroute. Dit protocol leer je in de relatie coachopleiding. Je leert alle vaardigheden die je nodig hebt om te werken met stellen, hoe geef je beide partners evenveel aandacht en hoe zorg je dat je niet zelf verstrikt raakt in hun dynamiek. Je krijgt handvatten voor het omgaan met gekibbel maar ook hoe je om kunt gaan met lastige kwesties zoals jaloezie en overspel.

voorbeeld coachtraject nonons
coachtraject voorbeeld nonons