Tijdens een coachingstraject wil je gericht ergens naartoe werken met je coachee. Maar soms gaat dat toch niet zoals gepland. Afspraken worden niet nageleefd en het voelt alsof je geen grip meer hebt op de situatie. Vaak heeft dat te maken met het ontbreken van een concreet doel. Is dit er wel dan heeft het proces meeste kans van slagen. Maar hoe ga je een concrete coachvraag formuleren met dito doel?
Stel: tijdens de intake bespreken jullie het coachdoel: je coachee wil assertiever worden. Je maakt een coachvoorstel en krijgt een volmondige ja. Het verbaast je dat er in de sessie erna toch een heel andere coachvraag naar voren komt. Of dat je coachee niets doet met wat er is afgesproken onderling. Hij zegt bijvoorbeeld steeds dat hij rust wil, maar blijft avonden doorwerken. En als je het aankaart weet hij je steeds weer te overtuigen dat het nu echt even nodig was.
Deze issues hebben vaak te maken met de juiste coachvragen en het concreet formuleren van het coachdoel. In deze blog delen we tips!
Is de coachvraag wel van de coachee zelf?
Laatst kreeg ik een mail van een dame die vroeg of ik haar man kon coachen. Maar als coach krijg je ook geregeld medewerkers in coaching, die gestuurd zijn door hun leidinggevende. Bijvoorbeeld omdat ze ‘meer senior’ moeten worden of proactiever. Je kunt je voorstellen dat veranderen al moeilijk genoeg is. Als je alleen maar verandert omdat iemand anders dat wil, is het nog moeilijker.
Concreet coachdoel + coachvraag formuleren
Vraag eerst naar het moment dat de coachee naar een coach wilde, daaruit kan je goed destilleren wiens motivatie het was. Was het zijn idee of dat van iemand anders. Besteed hier, tijdens het formuleren van het coachdoel tijdens de intake, voldoende tijd aan.
Echt leren hoe je een concreet coachdoel + coachvraag formuleert? Dan is een van onze opleidingen wellicht iets voor jou!