Praktische zaken | NONONS

 

 

Praktische zaken

 

 

 

Algemene vragen:

 

Heb ik een bepaald niveau nodig om een opleiding of training te volgen?

Ja, dat is nodig. Kijk vooral bij de specifieke opleiding of training welk niveau wij vragen, maar hbo/wo werk- en denkniveau is wat wij vragen bij onze coachopleidingen. Bij twijfel kun je altijd contact met ons opnemen om jouw situatie te bespreken en advies te krijgen.

Heb ik een bepaalde vooropleiding nodig?

Bij sommige opleidingen van NONONS heb je een specifieke vooropleiding nodig. Kijk bij de specifieke opleiding of training welke vooropleiding dit is. Soms kan het ook een vergelijkbare geaccrediteerde opleiding zijn die je elders hebt gedaan. Bij twijfel, neem contact met ons op om jouw situatie te bespreken.

Kan ik met een diploma van een andere coachopleiding, minder uren coachen?

Een vergelijkbaar geaccrediteerd diploma van een andere coachopleiding kan gebruikt worden om minder uren te coachen bij NONONS vervolgopleidingen. Dit geldt niet voor niet-geaccrediteerde vooropleidingen. Voor specifieke afspraken kun je contact met ons opnemen.

Hoe krijg ik meer informatie over een opleiding of training?

Download onze brochure op de website voor gedetailleerde informatie. Daarnaast organiseren we regelmatig informatiebijeenkomsten, zowel live in Amsterdam als online. Klik hier voor data en details.

Op onze website bij de specifieke opleiding of training kun je altijd zelf onze brochure downloaden om de informatie rustig door te lezen. Ook organiseren wij gemiddeld per drie weken een informatiebijeenkomst. Deze bijeenkomsten zijn afwisselend live in Amsterdam of online. 

Kom je er niet uit met onze brochure en onze website en wil je een studieadvies? Dan mag je altijd een studieadviesgesprek inplannen met onze studieadviseur. Als je liever direct belt, kan dit natuurlijk ook via 06-81913919.

Zijn de opleidingen en trainingen live en/of online te volgen?

Al onze opleidingen en trainingen vinden plaats op locaties in Amsterdam, Rotterdam of Den Bosch. Ze zijn niet online beschikbaar.

Wat is de locatie van de opleiding of training?

Onze opleidingen en trainingen vinden plaats bij NONONS Amsterdam, Linnaeushof 6-1hoog te Amsterdam, NONONS Rotterdam, Nieuwe Binnenweg 75c te Rotterdam en NONONS Den Bosch, MonQui, Stationsweg 22 (ingang deelnemers hoek Havenstraat 26). Kijk bij de data van elke opleiding/training waar de specifieke groep plaatsvindt.

Kan ik kennismaken met oud-deelnemers of de opleider?

Ja, wij kunnen je in contact brengen met oud-deelnemers of de opleider voor een persoonlijk gesprek.

Hoe zit het met de parkeergelegenheid?

NONONS Amsterdam is goed bereikbaar met het OV, het is op loopafstand van Amsterdam Amstel en Amsterdam Muiderpoort. Je kunt ook op straat betaald parkeren of parkeren bij Q-Park Oostpoort en Parking Middenweg (ca 10 minuten lopen).

NONONS Rotterdam is goed bereikbaar met het OV, het is op loopafstand van Centraal Station. Er zijn verschillende betaalde parkeergelegenheden in het centrum waar je gebruik van kan maken. Vooraf reserveren is vaak wel gewenst.

Onze andere trainingslocatie: MonQui, ligt in het hart van Den Bosch op nog geen 50 meter van het station. Onder het station is een grote betaalde parkeergarage.

Vragen over het inschrijfproces:

 

Wat is het verschil tussen een optionele en definitieve inschrijving?

Een optie houdt een tijdelijke reservering in zonder kosten. Bij een definitieve inschrijving ben je verzekerd van een plek en ontvang je een bevestiging met de algemene voorwaarden.

Kan ik een optie nemen zonder directe verplichtingen?

Ja, je kunt kosteloos een optie nemen. Je wordt geïnformeerd wanneer je moet beslissen of je deelname definitief is.

Hoelang is mijn optionele inschrijving geldig?

Een optie is twee weken geldig. Langer is bespreekbaar, maar bij volle groepen vragen we om snellere beslissing.

Kan ik mijn definitieve inschrijving annuleren?

Je kunt binnen twee weken na bevestiging annuleren zonder opgave van reden. Daarna gelden onze algemene voorwaarden.

Wanneer weet ik of mijn opleiding of training doorgaat?

Dit wordt beslist 4 tot 6 weken voor aanvang, afhankelijk van het aantal inschrijvingen.

Financiële vragen:

 

 

 

Zijn studiekosten aftrekbaar?

Per 1 januari 2022 zijn studiekosten en andere scholingsuitgaven niet meer aftrekbaar. In plaats daarvan is de subsidieregeling STAP-budget voor werkenden en werkzoekenden gekomen. STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarktpositie. Goed nieuws en slecht nieuws. Het slechte nieuws is dat de overheid heeft besloten om het STAP-budget stop te zetten. Dat betekent dat afgelopen 3 juli 2023 de laatste mogelijkheid was om STAP-budget aan te vragen voor een opleiding of training bij NONONS.

Maar maak je geen zorgen! Het goede nieuws is dat er nog steeds andere betalingsmogelijkheden beschikbaar zijn. Als kosten een drempel vormen voor jouw gewenste opleiding of training, helpen we je graag met een betalingsregeling, of pakketkorting. 

Neem contact met ons op en ontdek welke mogelijkheden er voor jou zijn! Stuur een e-mail naar info@nonons.nl of bel 020-2117814. 

Kan ik in termijnen betalen?

Ja, dit is mogelijk. Je mag hierover altijd bellen (020-2117814) of mailen info@nonons.nl. Je betaalt de factuur of in één keer of je hebt de mogelijkheid in 4 betalingstermijnen te betalen. De eerste termijn is de aanbetaling en het restantbedrag moet betaald zijn voordat je examen doet. Wij brengen geen aanvullende administratiekosten in rekening als je in termijnen wilt betalen.

Kan ik de kosten delen met mijn werkgever?

Ja dat is mogelijk. Bespreek dit met onze studieadviseur.

Wanneer ontvang ik de factuur?

Je ontvangt de factuur zodra het minimale aantal deelnemers voor een opleiding of training zich definitief heeft ingeschreven en wij de groep alle praktische informatie en voorbereiding sturen. Of je ontvangt de factuur als de inschrijvingen definitief zijn gesloten en dat uiterlijk 6-4 weken voor aanvang van de training of opleiding. Als je door afspraken met je werkgever de factuur eerder moet ontvangen, is dit ook in overleg mogelijk.

Zijn er subsidiemogelijkheden?

Momenteel niet.

Kan ik als ZZP'er BTW aftrekken?

Ja, dat is mogelijk voor onze trainingen die wij exclusief BTW aanbieden (Coachend leidinggeven en Deep Dive Coachend leidinggeven). Het is niet mogelijk voor onze opleidingen. Die zijn vrijgesteld van BTW. Wel is het voor een ZZP-er mogelijk je opleiding op te voeren als kosten in je onderneming.

De NONONS opleiding zijn BTW vrij, wat betekent dat eigenlijk voor mij?

Het voordeel van vrijgestelde BTW bij een opleiding die is geregistreerd bij het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO) is dat je geen BTW hoeft te betalen over de kosten van de opleiding. Dit kan financieel gunstig zijn voor zowel particulieren als bedrijven. Hier is een eenvoudige uitleg:

Vrijgestelde BTW bij CRKBO-registratie: Als een opleidingsinstelling is geregistreerd bij het CRKBO, wordt de opleiding beschouwd als beroepsonderwijs en kan deze vrijgesteld zijn van BTW. Dit betekent dat de opleidingskosten geen extra BTW-bedrag bevatten, waardoor de opleiding goedkoper kan zijn voor deelnemers. Dit voordeel is vooral gunstig voor mensen of bedrijven die opleidingen volgen of aanbieden, omdat het de kosten verlaagt. Het kan ook helpen om beroepsopleidingen toegankelijker te maken voor een breder publiek en bedrijven te stimuleren om in de ontwikkeling van hun medewerkers te investeren.

Kan ik per creditcard of iDEAL betalen?

Dit is niet mogelijk. Je ontvangt na definitieve inschrijving altijd een factuur per e-mail van ons.

Vragen tijdens het volgen van je training of opleiding:

 

Wat als ik niet alle dagen aanwezig kan zijn?

Als je door bijv. ziekte, werk of vakantie niet aanwezig kan zijn, is het altijd mogelijk om de gemiste dag in te halen bij de hoofdopleider of trainer. We plannen hiervoor een inhaalsessie van 1,5 uur per gemiste bijeenkomst. Hieraan zijn wel extra kosten verbonden.

Bij specifiek de opleiding Coach Intensive adviseren wij goed naar de planning per opleidingsgroep te kijken welke agenda technisch het beste uitkomt voor je uitkomt. Probeer een groep te kiezen waarbij je tijdens de Basics en het Verdiepingsweekend geheel aanwezig kan zijn. Een praktijkdag of supervisie is makkelijker in te halen dan deze dagen.

Kan ik een gemiste dag inhalen bij een andere groep?

Nee, dit is niet mogelijk. Je kan het alleen inhalen door een inhaalsessie bij onze opleider of trainer van je eigen groep. 

Moet ik nog lesmateriaal aanschaffen?

Nee, alle verplichte materialen zijn inbegrepen en worden verstrekt op de eerste dag. Aanvullende literatuur is voor eigen rekening maar niet verplicht.

Kan ik een voorkeur aangeven voor de supervisiegroep?

Ja, dat kan en mag. Het blijft echter wel onder voorbehoud, want als alle deelnemers kiezen voor een bepaalde subgroep, gaan we in overleg met de deelnemers een definitieve indeling maken.

Zijn maaltijden en overnachtingen inbegrepen?

Alle catering kosten zitten inbegrepen in het cursusbedrag en je krijgt bij hele opleidingsdagen van ons dus ook een overheerlijke lunch. Overnachtingen zitten niet in begrepen, want onze opleidingsdagen zijn in principe altijd tot 16.30 uur op één avond uitgezonderd bij Coach Intensive, maar ook dan kun je daarna gewoon naar huis.

Houden jullie rekening met dieetwensen?

We proberen zoveel mogelijk rekening te houden met allergieën en voedselintoleranties. Als wij dit op tijd weten, kunnen wij dit doorgeven aan onze gastvrouwen.

Hoe houd ik mijn kennis na de coach opleiding up to date?

Je krijgt als deelnemer aan onze coachopleiding toegang tot onze online leeromgeving. Ook na de opleidingen blijf je onbeperkt en gratis toegang houden tot deze omgeving met instructievideo’s, (coach)kaartjes en handige tips.

Wat als ik niet aan alle eisen kan voldoen voor het diploma?

Als je voor het examen niet alles hebt kunnen doen, dan mag je wel je mondelinge examen doen. Je ontvangt tot die tijd dan een bewijs van deelname wat niet geaccrediteerd is. Je hebt bij de opleiding Coach Basics en Coach Intensive tot één jaar na de start van je opleidingsgroep en bij de Coach Expert tot twee jaar na de start van je opleidingsgroep de tijd om de ontbrekende onderdelen te doen en/of aan te leveren. Bij goedkeuring krijg je dan achteraf alsnog je geaccrediteerde diploma opgestuurd. 

Vragen over het coachen tijdens de opleiding:

 

Hoe vind ik coachees?

Aan het begin van je coach opleiding ontvang je van ons tips & tricks hoe je zelf coachees kan werven binnen je netwerk. Een andere optie is onze poule van gratis coachees Die is alleen voor de opleiding Coach Intensive.

Is de coaching voor de coachee tijdens de opleiding gratis?

In principe is de coaching zelf gratis. Je kan als coach in opleiding wel maximaal € 20,00 per sessie vragen voor eventuele locatiekosten als je een coachkamer ergens huurt.

Mag ik zelf bepalen waar en wie ik coach?

Ja, je mag dit zelf bepalen waar je coacht en wie je coacht. Probeer juist tijdens de opleiding zoveel als mogelijk te variëren en alles uit te proberen. Ga eens wandelen of spreek juist in een vergaderkamer af, zodat je er als coach ook achter komt wat bij jou persoonlijk past. Dit geldt ook voor type coachings. Hiermee kun je ook ontdekken of je een bepaalde richting uit wilt qua coach in de toekomst.

Zit een opleider bij de coachingsgesprekken die ik met mijn coachee heb?

Nee, een opleider zit niet fysiek bij jouw coachgesprek. Je voert je coachingsgesprekken dus helemaal alleen.Tijdens de fysieke opleidingsdagen ziet de opleider je wel coachen in de groep. Ook leest de opleider een aantal reflectieverslagen mee die je na elk coachgesprek schrijft, geeft daarop feedback op jouw verslag en is uiteraard altijd bereikbaar voor vragen. Daarnaast staat één supervisiebijeenkomst geheel in het teken van reflecteren bij de opleiding Coach Intensive.

Vragen over de accreditatie:

 

 

 

Zijn alle opleidingen geaccrediteerd?

Nee, enkele uitzonderingen zoals de loopbaancoach opleiding, train de trainer en de relatiecoach opleiding.

Ben ik na een geaccrediteerde coachopleiding direct gecertificeerd

Nee, je certificeringsproces als coach doe je altijd zelf bij NOBCO. Je ontvangt als je slaagt voor onze coachopleidingen een EMCC-EQA geaccrediteerde diploma op foundation (Coach Basics), practitioner niveau (Coach Intensive) of senior-practitioner niveau (Coach Expert) en deze opleidingen zijn erkend door NOBCO. Een geaccrediteerd diploma op een van deze niveaus maakt het proces tot gecertificeerd coach bij NOBCO wel makkelijker, omdat je veel eisen kan afvinken met het aantonen van je geaccrediteerde diploma. Kijk voor meer informatie op NOBCO https://www.nobco.nl

Wat zijn de 4 niveaus van de EQA-opleidingen?

Foundation (Coach Basics)

  • Inzicht willen verkrijgen in het coachvak
  • Relevante basisvaardigheden willen ontwikkelen
  • Willen ontdekken of coachen bij hen past
  • Vooral coachen om degenen met wie ze werken te kunnen begeleiden (intern)
  • Hun eigen functie meer coachend willen invullen

Practitioner (Coach Intensive)

  • Werken als interne coach
  • Coachen zien als onderdeel van een andere functie
  • Zich willen ontwikkelen als zelfstandige coach
  • Die, op het terrein van hun eigen expertise werken met een beperkt aantal type cliënten
  • Die zich een gelimiteerd aantal modellen, technieken en processen eigen willen maken

Senior Practitioner (Coach Expert)

  • Werken als zelfstandig coach
  • Die in staat zijn om verschillende modellen en kaders in hun coaching te integreren
  • Werken met verschillende typen cliënten in uiteenlopende situaties
  • Zich richten op het omgaan met complexe en veel vragende relaties
  • Willen werken met onduidelijke kaders en in veranderingsprocessen

Master Practitioner

  • Een eigen verantwoorde professionele benadering ontwikkelen op basis van een breed scala aan modellen en kaders en hun eigen ervaring
  • Werken met heel verschillende cliënten, omgevingen en organisaties
  • Bereid zijn een bijdrage aan het vak te leveren