luisterenYoga… dat is toch vooral niks doen? Lekker op een matje ontspannen…? Dat dacht ik vroeger echt. Toen ik nog niet aan yoga deed.

Naar schatting doen 700.000 Nederlanders inmiddels aan yoga en sinds kort ben ik er één van. Nu weet ik iets wat ik vroeger niet wist: door ontspannen oefeningen word je leniger en sterker.

De overeenkomsten met coaching vallen me op. Ook als coach word je sterk door ontspannen van de ene houding in de andere over te gaan. Ik noem dat ‘lenig luisteren’.

Er zijn gelukkig wel wat minder posities in coaching dan in yoga. Oefen ermee door je bewust te worden welke positie je inneemt. Voel je dat je vastzit in een positie, neem dan een andere in.

De ik-positie

Tijdens het luisteren naar je coachee zoom je in op je eigen gevoelens. Je let op wat de coachee met jou doet, je observeert wat er in jouw lichaam gebeurt.

Deze coach-houding heb je nodig om echte empathie te ervaren en je coachee te laten voelen dat je meeleeft, dat je hoort wat ze zegt.

Positie Ik is ook essentieel bij het (respectvol) confronteren. Als een coachee jou een onprettig gevoel bezorgt, dan zullen anderen dat ook ervaren. Confronteer hem: ‘Ik schrik ervan als je binnenkomt en meteen kritiek hebt op de inrichting van mijn kamer. Heb je dat vaker, dat mensen van je schrikken?’ Daarop kun je verder coachen.

Vast in ik-positie: Je raakt onzeker, vraagt je af of je coach gelijk heeft. Je zegt bijvoorbeeld: ‘Hoe zou jij deze kamer dan inrichten?’ Als je eigen ‘verhaal’ op de voorgrond staat, kun je niet meer goed coachen.

De ander-positie

Zoom in op je coachee, kruip onder haar huid, in haar hoofd. Wees nieuwsgierig en vraag wat ze voelt, wat ze denkt, hoe het voor haar werkt.

Vast in ander-positie: Je gaat of voelt te veel mee in het verhaal van je coachee, raakt verloren in de details. Ook dan kun je niet meer goed coachen. Je cliënten zijn juist op zoek naar iemand die wat meer afstand kan houden.

De helikopter-positie

Je ‘hangt’ boven het gesprek en registreert wat jullie allebei zeggen, hoe jullie op elkaar reageren. Wat zijn jullie samen aan het doen? Je kunt bijvoorbeeld zien dat de coachee zich hulpeloos voordoet en dat jij steeds harder gaat werken om een goede oplossing te verzinnen.

Vast in helikopter-positie: Je schakelt je gevoel uit. Het proces is belangrijker geworden dan het contact.

Yoga-coaching

Adem rustig in en uit, strek je coach-spieren, en neem een andere positie in. Lenig luisteren maakt je sterker!

Hulp nodig bij een
complex coachingstraject?