Wat is coachen eigenlijk en wat is het niet? deel 2 - Nonons

Wat is coachen eigenlijk en wat is het niet?

5 misverstanden over coachen

NONONS is expert in coachopleidingen. Wij bieden verschillende programma’s voor mensen die willen leren coachen. In die verschillende opleidingen hebben we het natuurlijk ook over de vraag die vaak wordt gesteld: wat is coaching eigenlijk?  En wat is het niet. Er bestaan veel ideeën en misverstanden over wat mensen denken dat coachen is of wat coaches moeten kunnen. De komende weken delen we elke week zo’n misverstand. Maar we zijn vast niet volledig met deze reeks. Laat ons weten of je ze herkent en of we er misschien nog een vergeten zijn.

Wat is coachen? Misverstand 2 Coaches luisteren lang naar klaagverhalen

Een vriend van mij zei: “coachen is niets voor mij, want ik heb geen geduld en ik hou niet van klaagverhalen”. Hij is niet de enige die denkt dat coaches eindeloos luisteren en lief lachen terwijl de coachee maar doorklaagt.
Maar ook dit is een misverstand. Als coach luister je zeker niet eindeloos naar klaagverhalen of verhalen met veel details waar geen einde aankomt. Want als jij merkt dat je afdwaalt of afhaakt is het je verantwoordelijkheid als coach om de link te leggen met het coachdoel van je coachee. Dus in plaats van eindeloos te luisteren en te negeren dat je coachee langdradig is of klaagt,  vertel je hem juist wat je opvalt in jullie gesprek.

Wat is coachen? Tip voor de coach

In de situatie dat je coachee klaagt of langdradig is, moet je als coach respectvol interveniëren.  Dat betekent dat je zijn gedrag koppelt aan zijn leerdoel en hem respectvol confronteert met zijn gedrag. Je benoemt wat je opvalt en wat het effect is op jouw en mogelijk ook op anderen. Vraag je coachee vervolgens of dat wat in het coachgesprek gebeurt ook in zijn dagelijks leven/werk gebeurt en of hij daar iets mee wil.

Volgende week volgt tip 3!

Meer weten over coachen? Dan is een van onze opleidingen iets voor jou:
https://nonons.nl/coach-opleiding-amsterdam/

Hulp nodig bij een
complex coachingstraject?