Coachingsgesprek voorbereiden : hoe doe je dat als coach of als coachee?

Voordat je aan een coachgesprek begint is het handig dat jij en je coachee het gesprek voorbereid in gaan. Hoe doe je dat nou goed, een coachingsgesprek voorbereiden? Dat leggen we uit in de onderstaande stappen.

Hoe bereid je de coachee voor?

De voorwaarde om te kunnen coachen, is dat je coachee dat zelf ook wil. Hij moet een vraag hebben, een doel waar hij aan wil werken. Dit check je altijd tijdens het intakegesprek. Er moet een zekere lijdensdruk zijn, want veranderen is moeilijk. En als er geen noodzaak is, zal je coachee ook niet echt bereid zijn om stappen te gaan zetten.

Soms word je coachee gestuurd door zijn organisatie of zijn partner. Als je dit merkt bespreek je dat met je coachee en achterhaal je zijn eigen persoonlijke doel. Na de intake kun je vertellen dat de coachee elk gesprek kan voorbereiden door terug te blikken op de sessie ervoor (bij sessie 1 is dat een terugblik op de intake) en om even stil te staan bij het huiswerk dat afgesproken is, en even te reflecteren op de periode tussen de sessies in. Wat is er gebeurd ten aanzien van het coachdoel. Wat lukte bijvoorbeeld wel en wat niet. En waar wil de coachee het in deze sessie over hebben.

Je kunt je coachee na elke sessie een reflectieformulier laten invullen en aan jou laten mailen bijvoorbeeld. Hierin staan vragen als: wat neem je mee uit deze sessie en waar wil je verder aan werken? Zo wordt de coachee actief geholpen in het reflecteren op het coachingsgesprek en denkt hij na over wat hij met het geleerde wil doen in de rest van het traject.

Hoe weet je of je als coach er klaar voor bent?

Ben jij er als coach klaar voor? Coaching is het begeleiden van een coachee op een gelijkwaardige manier in het behalen van zijn zelfgekozen doelen. ‘Gelijkwaardige partners’ impliceert dat jij het als coach niet beter weet dan de coachee. Dit volgt uit de basishouding dat de coachee het beste weet wat hij in zijn situatie moet doen en verantwoordelijk is voor zijn eigen doel, werkgeluk, zijn hele leven. Om je checken of je er klaar voor bent kun je jezelf afvragen of je de volgende houding kan aannemen:

  • Je bent gelijkwaardig en accepterend
  • Je bent bereid om te benoemen wat er gebeurt in het hier en nu
  • Je hebt vertrouwen in jezelf en je coachee
  • Je bent niet geneigd om iets kleiner of groter te maken dan de coachee
  • Je bent onderzoekend en nieuwsgierig
  • Je bent niet afhankelijk van de erkenning van de coachee

Hoe bereid je je als coach voor?

Je kan het gesprek voorbereiden door je aantekeningen van eerdere sessies er bij te pakken. Je bekijkt even wat er is besproken en wat het doel is van je coachee. Ook check je even welke sessie dit is, als het de eerste sessie is, blik je terug op de intake. Als het de voorlaatste sessie is, kun je ook bespreken met je coachee of het oké voor hem is, dat de volgende sessie in principe de laatste sessie is.

Ook kun je even reflecteren op het traject tot nu toe. En wat er tussen jou en de coachee speelt, als er wat speelt. Vanuit de helikopter bekijk je even hoe het gaat: Is het doel goed gecontracteerd, worden er stappen gezet, zie je jezelf in valkuilen stappen? Zo kun je als je merkt dat je snel in de adviserende rol schiet, erop letten dat niet te doen, of dat te bespreken.

Ook kun je alvast bedenken of er bepaalde oefeningen of gespreksonderwerpen zijn waarvan je denkt dat ze aan bod zullen komen. Eventueel kun je nog iets lezen of nalezen daarover. Zorg wel dat je je plannen ook weer loslaat zodra de sessie start, want mogelijk heeft je coachee redenen om het over iets anders te hebben of heeft hij zelf iets anders verzonnen voor vandaag.

Coachen met een leeg hoofd is natuurlijk het beste. Zodat je met al je aandacht bij je coachee kunt zijn. Veel coaches nemen daarom even een moment voor zichzelf, een kwartier voorafgaand aan een sessie bijvoorbeeld. Om te voorkomen dat je 1 minuut voor je coachee binnenkomt een boze e-mail ziet binnenkomen, waardoor je enorm afgeleid kunt zijn.

Dus, adem in, adem uit.

Veel plezier met het gesprek!