Respectvol confronteren, een conflict oplossen - NONONS

 Je coachee respectvol confronteren, je manager aanspreken op zijn gedrag of je partner een spiegel voorhouden, het kan erg lastig zijn om te doen. Wil je graag iemand confronteren op een respectvolle manier maar weet je niet hoe je dat moet aanpakken? Wij hebben een stappenplan ontwikkelt dat je helpt om in vijf stappen tot een respectvolle confrontatie te komen.

Wat is respectvol confronteren?

Bij respectvol confronteren ga je het gesprek aan met iemand waarbij je graag verandering wil zien in zijn gedrag, woorden of benadering naar jou toe. Het kan zijn dat het samenwerken met iemand niet soepel loopt, of je medewerker is niet zichtbaar genoeg. Maar je wil wel dat de boodschap overkomt.  Je wil namelijk niet een verwijtende toon aanslaan waardoor de ander gedemotiveerd of beledigd raakt. Respectvol confronteren is een waardevolle vaardigheid als je het onder de knie hebt.

Hoe ga je respectvol de confrontatie aan

Stappenplan respectvol confronteren

  1. De eerste stap tijdens respectvol confronteren is het benoemen van je intentie. Wat is de reden van dit gesprek, wat is jouw bedoeling. Je zegt bijvoorbeeld: ik wil even met je praten omdat ik denk dat we wat fijner zouden kunnen samenwerken.
  2. De tweede stap is dat je concreet gedrag benoemt. Wat zie je en wat hoor je? Het helpt als je deze feiten voor jezelf op een rijtje zet voordat je het gesprek aangaat. Het is belangrijk dat je woorden als altijd en nooit vermijdt en geen aannames en oordelen noemt. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: ik zie dat je weinig vertelt over wat je vorderingen met project
  3. Daarna benoem je het effect dat dit heeft op jouw gedachten, je gevoel en je gedrag? Je zegt bijvoorbeeld: ik denk daardoor dat je mij niet wil betrekken bij project X en daardoor voel ik me wat alleen en ongerust en ik merk dat ik wil gaan controleren wat je dan aan het doen bent.
  4. Nu vraag je of de ander dit herkent
  5. Vervolgens ga je door naar de laatste stap van respectvol confronteren: het verzoek of de wens. Wat wil je bereiken met het gesprek? Wat verzoek je de ander te doen? Je doet dit door bijvoorbeeld aan te geven ‘ik zou willen kijken hoe we hiermee kunnen omgaan.’ of ‘ik wil je dit laten weten, omdat…’ . Maar je kunt ook aangeven dat je graag wil dat hij of zij het de volgende keer anders doet. Dus: ik heb er behoefte aan om iets meer te weten over project X, wat werkt voor jou>? 

Meer weten over iemand respectvol confronteren?

Een laatste tip die we je graag willen meegeven is oefening kunst baart. Hoe vaker je iemand aanspreekt hoe handiger je erin wordt. En een goede voorbereiding is het halve werk. Een gesprek uitschrijven werkt echt geweldig goed.  Ben je benieuwd naar meer tips of wil je graag meer informatie over coachen of coachend leidinggeven (waar respectvol confronteren veelvuldig aan bod komt)? Neem dan een kijkje op onze website.