Hoe kom je tot een concreet coachdoel?

Kabbelende of glibberige trajecten

Ken je dat, dat je coachee belooft iets te gaan doen maar dat niet doet? Of dat een traject lijkt te kabbelen? Of je dat je het gevoel hebt dat het glibbert, dat je er geen grip op krijgt.

Stel, tijdens de intake bespreken jullie het coachdoel: je coachee wil assertiever worden. Je maakt een coachvoorstel en krijgt een volmondig ja. Het verbaast je dat er in de sessie erna toch een heel andere vraag naar voren komt. Of dat je coachee niets doet met wat er is afgesproken. Hij zegt bijvoorbeeld steeds dat hij rust wil, maar blijft avonden doorwerken. En als je het aankaart weet hij je steeds weer te overtuigen dat het nu echt even nodig was.

Deze issues hebben vaak te maken met het formuleren van het coachdoel. Deze week issue & tip 3 voor het formuleren van een concreet coachdoel.

Is het coachdoel wel van de coachee zelf?

Laatst kreeg ik een mail van een dame die vroeg of ik haar man kon coachen. Maar ook krijg je als coach geregeld medewerkers in coaching, die gestuurd zijn door hun leidinggevende. Bijvoorbeeld omdat ze ‘meer senior’ moeten worden, of proactiever.  Je kunt je voorstellen dat veranderen al moeilijk genoeg is. Als je alleen maar verandert omdat iemand anders dat wil, is het nog moeilijker.

Tip 3 voor het formuleren van een concreet coachdoel

Vraag eerst naar het moment dat de coachee naar een coach wilde, daaruit kan je goed destileren wiens motivatie het was. Was het zijn idee of dat van iemand anders. Besteed hier tijdens het formuleren van het coachdoel tijdens de intake tijd aan.

Over twee weken tip 4 voor het formuleren van een concreet coachdoel.

Echt leren hoe je een concreet coachdoel formuleert? Dan is een van onze opleidingen wellicht iets voor jou:

https://nonons.nl/coach-opleiding-amsterdam/

Hulp nodig bij een
complex coachingstraject?