Hoe formuleer je een concreet coachdoel? deel4 - NONONS

Hoe kom je tot een concreet coachdoel?

Kabbelende of glibberige trajecten

Ken je dat, dat je coachee belooft iets te gaan doen maar dat niet doet? Of dat een traject lijkt te kabbelen? Of je dat je het gevoel hebt dat het glibbert, dat je er geen grip op krijgt.

Stel, tijdens de intake bespreken jullie het coachdoel: je coachee wil assertiever worden. Je maakt een coachvoorstel en krijgt een volmondig ja. Het verbaast je dat er in de sessie erna toch een heel andere vraag naar voren komt. Of dat je coachee niets doet met wat er is afgesproken. Hij zegt bijvoorbeeld steeds dat hij rust wil, maar blijft avonden doorwerken. En als je het aankaart weet hij je steeds weer te overtuigen dat het nu echt even nodig was.

Deze issues hebben vaak te maken met het formuleren van het coachdoel. Deze week issue & tip 4 voor het formuleren van een concreet coachdoel.

Het coachdoel is van een subpersoon (een ik)

Soms is het coachdoel dat je besproken hebt, niet door je coachee zelf gekozen, maar door een van zijn subpersonen (ikken). Een coachee van mij wilde werken aan het beter onder controle krijgen van haar emoties. Ze wilde steviger staan in presentaties. Een keer had ze zich nogal onzeker gevoeld tijdens een presentatie. Verder gingen de overleggen en presentaties heel goed. Ik had hier te maken met haar perfectionist die wilde dat het nog perfecter zou gaan en dat ze nooit meer een fout zou maken. Ook had ik eens een coachee die leiding zou gaan geven en alvast alle mogelijke valkuilen wilde onderzoeken, zodat hij geen fouten zou maken. Dit bleek zijn controleur, die koste wat het kost controle wil houden en niet voor verrassingen wilde komen staan.

Tip 4 voor het formuleren van een concreet coachdoel

Wees scherp op de coachdoelen van een mogelijke subpersoon en benoem deze zonodig. De enige manier om hier achter te komen is goed op te letten als je de coachee hoort vertellen over zijn coachdoel. Herken je een bepaald patroon, hoor je er een subpersoon in? Benoem wat je hoort en leg het je coachee voor.

Over twee weken tip 5 voor het formuleren van een concreet coachdoel.

Echt leren hoe je een concreet coachdoel formuleert? Dan is een van onze opleidingen wellicht iets voor jou:

https://nonons.nl/coach-opleiding-intensive-amsterdam/