Tips voor omgaan met klagers (als coach)

Omgaan met klagers als coach

Een misverstand over coachen is dat het vooral omgaan is met klagers.

NONONS is expert in coachopleidingen. Wij bieden verschillende programma’s voor mensen die willen leren coachen. In die verschillende opleidingen hebben we het natuurlijk ook over de vraag die vaak wordt gesteld: wat is coaching eigenlijk?  En wat is het niet. Er bestaan veel ideeën en misverstanden over wat mensen denken dat coachen is of wat coaches moeten kunnen.

omgaan met klagers

Misverstand: Coaches luisteren eindeloos naar klaagverhalen van klagers

Een vriend van mij zei: “coachen is niets voor mij, want ik heb geen geduld en ik kan niet omgaan met klagers”. Hij is niet de enige die denkt dat coaches eindeloos luisteren en lief lachen terwijl de coachee maar doorklaagt. Toch is dit een misverstand.

Als coach luister je zeker niet eindeloos naar klaagverhalen of verhalen met veel details waar geen einde aankomt. Want als jij aan het coachen bent en je merkt dat je afdwaalt of afhaakt is het je verantwoordelijkheid als coach om de link te leggen met het coachdoel van je coachee. Dus in plaats van eindeloos te luisteren en te negeren dat je coachee langdradig is of klaagt,  vertel je hem juist eerlijk wat je opvalt in jullie gesprek.

Tip voor de coach voor het omgaan met klagers

In de situatie dat je coachee klaagt of langdradig is, moet je als coach een eerlijk gesprek voeren. Je gaat dan respectvol interveniëren.

Tips voor omgaan met klagers:

  • Je benoemt wat je opvalt en wat het effect is op jou en mogelijk ook op anderen.
  • Je bent heel helder en objectief, je zegt bijvoorbeeld: het valt me op dat je veel woorden nodig hebt om te vertellen wat je bezighoudt. Ik merk daardoor dat ik soms even de draad kwijtraak en zelfs afdwaal.
  • Vraag je coachee vervolgens of dat wat in het coachgesprek gebeurt ook in zijn dagelijks leven/werk gebeurt en of hij daar iets mee wil.

Meer weten over coachen? Lees dan een van onze drie interessante boeken over hoe je dat doet coaching.

Je kunt met de coach cursus ook onderzoeken of coaching wat voor jou is. En wil je coach worden? Dan is een van onze coach opleiding iets voor jou.