Na een coachingsessie is het belangrijk om te reflecteren op het gesprek. Wat ging er goed en waar zie je nog verbeteringen? Door het schrijven van een reflectieverslag over je coachingsessie leer je van je eigen ervaringen en vergroot je je zelfkennis. Wil jij weten hoe je een goed reflectieverslag schrijft? Lees dan gauw verder.
Waarom is zelfreflectie belangrijk voor coaches?
Samen met de coachee heb je een bepaald doel waar je naartoe werkt. Je legt samen met deze coachee doelstellingen voor het coachingstraject, wat wil de coachee bereiken, vast. Natuurlijk wil jij als coach zo goed en effectief mogelijk helpen om deze doelstellingen te behalen. Door zelfreflectie te gebruiken kom je er achter wat jij als coach (niet) goed doet, zodat je hier bij volgende coach gesprekken rekening mee kunt houden. Zo kun jij jezelf als coach zowel op coaching gebied als op persoonlijk gebied zo goed mogelijk ontwikkelen, en de beste coach zijn voor jouw coachees.
Wat schrijf je in een reflectieverslag coaching?
In je reflectieverslag reflecteer je zowel op jezelf als coach, op de coachee en op het coaching traject in zijn geheel. Let er op dat je niet evalueert maar reflecteert. Dit houdt in dat je niet alleen maar bekijkt wat er goed ging en wat beter kon, maar dat je ook uitzoekt wat het patroon is, of je dit vaker bij jezelf ziet en welke overtuigingen daarbij een rol spelen. Je kijkt of je mature aan het coachen bent, en niet overgenomen bent door de mama, de macho of de mol. Soms kijk je ook hoe je dat in andere situaties doet, werk en privé.
Eindig je reflectieverslag dan met een korte samenvatting van wat je opviel en hoe je dit een volgende keer anders gaat doen. Hoe kun je werken aan je ontwikkelpunten. Kun je iets lezen, iets kijken of wil je ondersteuning van opleiders of andere coaches.
Vragen die je jezelf kunt stellen bij het reflecteren
Bij het schrijven van een reflectieverslag kun je onder andere de volgende vragen verwerken:
- Wat doe je (niet)? (Zowel verbaal als non verbaal)
- Wat heb je waargenomen bij jezelf deze sessie?
- Hoe verliep de sessie en hoe paste het in het coaching traject?
- Welke emoties en gevoelens heb je bij jezelf waargenomen tijdens de sessie?
- Zag je een patroon, deed je iets dat je ook kent van andere trajecten of andere situaties?
- Wat zijn je belangrijkste leer- en ontwikkelingspunten?
- Hoe kun je hieraan werken?
- Wat wil je anders doen?
Nu je weet hoe je een reflectieverslag coaching moet schrijven kun je zelf aan de slag gaan. Rooster het liefst elke week op een vast tijdstip een reflectie moment voor jezelf in. Je gaat vanzelf merken dat het reflecteren zinvol is om gedachten en gevoelens op een rijtje te zetten. Een reflectieverslag schrijven is dus niet zo moeilijk als je denkt.
Wil je nog meer leren over hoe je nog beter kunt leren coachen? Volg de Coach expert opleiding!