Systemisch werken: Wat is dat? Systemisch werken: Wat is dat? En hoe kun je ermee werken als coach

Vraag jij je wel eens af waarom je vaak in bepaald gedrag vervalt? Of waarom je emoties ervaart die je niet altijd kunt plaatsen? De grondleggers van systemisch werken gaan ervan uit dat veel van onze (onbewuste) overtuigingen, patronen en gedragingen hun oorsprong vinden in de systemen waarin we zijn opgegroeid, waarin we leven en werken. Systemisch werken is een manier om inzicht te krijgen in je plek in een systeem. Door je plek in een bepaald systeem te onderzoeken kun je zien waar belemmeringen zitten. Het is belangrijk om hiernaar te kijken, want het kan je tegenhouden in je ontwikkeling of groei.

 

systemisch werken oefening-coach

 

De basisprincipes voor Systematisch werken

Systemisch werken gaat uit van drie basisprincipes:

 

  1. Ordening en plek: Dit draait om de volgorde en de plaats die ieder individu inneemt binnen het systeem. Een juiste ordening zorgt voor duidelijkheid en rust. Iedereen heeft een specifieke plek die erkend en gerespecteerd moet worden om harmonie te waarborgen. 

 

  • Recht en plicht om erbij te horen: Dit principe benadrukt het belang van inclusiviteit binnen het systeem. Ieder lid heeft het recht en de plicht om erbij te horen, ongeacht hun verleden of handelingen. Wanneer iemand wordt uitgesloten, leidt dit tot verstoringen binnen het systeem. Het systeem streeft naar volledigheid door elk lid te erkennen.
  • Evenwicht in geven en nemen: Een gezonde balans tussen geven en nemen is essentieel voor de stabiliteit van het systeem. Dit principe stelt dat relaties binnen het systeem gebaseerd moeten zijn op wederkerigheid. Wanneer er een disbalans ontstaat, bijvoorbeeld wanneer iemand te veel geeft of te veel neemt, kan dit leiden tot spanningen en onrust. Een evenwichtige uitwisseling versterkt de relaties en zorgt voor stabiliteit binnen het systeem.

 

Systemisch werken toepassen tijdens het coachen

Soms loopt je coachee continu tegen dezelfde obstakels of is er terugkerende problematiek. In zo’n geval kan het nuttig zijn om een andere aanpak toe te passen en het vraagstuk vanuit een systemisch perspectief te bekijken. Bij systemisch coachen ga je de coachee in een groter geheel zien. Dat houdt in dat de coachee niet enkel een individu is, maar deel uitmaakt van meerdere systemen. Daarbij kan je denken aan familie, relaties en de werkomgeving en bijbehorende patronen en dynamieken, die dan aan het licht komen. Door de plek van een coachee in een bepaald systeem te onderzoeken, kun je goed zien waar belemmeringen zitten. Dit is een onmisbaar aspect om naar te kijken, want het kan een belangrijk punt zijn in ontwikkeling en groei. Systemisch coachen levert daarnaast niet alleen veel mogelijkheden op voor de coachee. Als coach geeft het ook een diepere invulling aan de beleving van het werk. Doordat je anders naar de vraag kijkt, geeft het nieuwe inzichten en nieuwe richtingen.

 

Oefeningen tijdens het coachen

Een krachtige oefening binnen het coachen is het werken met een genogram. Dit systemische hulpmiddel biedt een overzicht van het familiesysteem, waarin belangrijke feiten en gebeurtenissen uit de familiegeschiedenis, zoals vroeg gestorven familieleden, oorlogservaringen, en belangrijke relaties van de ouders worden weergegeven. Deze bewustwording kan leiden tot meer inzicht in de dynamieken en rust, doordat verborgen patronen en invloeden zichtbaar worden.

 

Meer oefeningen leren van Systemisch Werk?

Of je nu net begint met coachen of je bestaande coachingvaardigheden wilt verbeteren, onze opleidingen bieden de ideale combinatie van theorie en praktijk om je naar een hoger niveau te tillen. Voor bestaande coaches bieden wij de Coach expert opleiding waar systematisch werken uitgebreid aan bod komt. Tijdens deze opleiding leer je diepgaande technieken en krijg je uitgebreide praktijkvoorbeelden om je vaardigheden te versterken. 

Als beginnende coach bieden wij de intensive coach opleiding waar je de beginselen leert om een goede coach te worden. Dit biedt je niet alleen de kans om je vaardigheden te verfijnen, maar ook om je netwerk uit te breiden en praktijkervaring op te doen in een professionele omgeving.