Veranderen is moeilijk. Als het gemakkelijk was, dan kookte ik elke dag een supergezonde maaltijd, dan had mijn buurman een andere baan en dan hoefde niemand ooit meer spijt te hebben van zijn dure sportschoolabonnement.
Coachees komen meestal naar je toe omdat ze – onbewust – iets willen veranderen. Je doel bereiken betekent dat je jezelf iets moet gaan ontzeggen, of dat je iets niet meer mag doen. Je coachee mag niet meer zoveel overwerken. Of hij mag niet meer altijd aardig zijn. Het is een offer, iets waar je coachee tegenop ziet.
Je doel bereiken: een stappenplan
In deze coachingstip vertellen we je hoe je je coachee kan helpen om zijn doel te bereiken. We hebben daarvoor een stappenplan en een handig kaartje: ‘Veranderen’. Dat kun je hier downloaden.
Laat maar, te moeilijk…
Je doel bereiken vraagt om de aanleg van een nieuw spoortje in de oude routine. Een nieuw traject in de hersenen om niet de makkelijke, bekende weg te blijven volgen. Maar als je coachee het anders wil gaan doen, nemen de oude patronen, ‘de oude bekenden’, het vaak over.
Laat maar, ik heb geen tijd om elke dag de keuken in te duiken (in mijn geval) of bij een coachee: Zoveel last heb ik er eigenlijk niet van dat ik niet zo assertief ben. Of: Als ik niet meer overwerk, zijn mijn presentaties niet perfect.
Op korte termijn kan dat een enorme opluchting zijn (want dan kan ik gewoon die kant-en-klaarmaaltijden blijven opwarmen). Maar je doel bereiken lukt zo niet. Het oude gedrag brengt je steeds weer terug bij af.
Je doel bereiken: hoe graag wil je dat?
Het is essentieel dat het doel van je coachee helder en lonkend is. Als het hem lukt om zich voor te stellen hoe fijn het straks is, als hij minder overwerkt, dan is de kans op slagen groter. Het doel moet haalbaar zijn én van je coachee zijn. Dus: niet assertiever willen worden omdat het moet van de baas.
Om te kunnen veranderen is het van belang dat je coachee (enige) ‘lijdensdruk’ ervaart: heeft hij veel last van de situatie zoals die nu is? Of vindt hij het eigenlijk wel prima zo?
Je doel bereiken: het stappenplan
- (Her)ken je patronen: waarom lukte het eerder niet?
Vraag je coaches eerst: wat maakt dat je dit nog niet eerder deed? Misschien was er niet voldoende lijdensdruk. Of je coachee heeft last van sterke faalangst. Als hij beseft welke patronen hem in de weg zitten, kun je doorgaan met stap 2.
- Maak een keuze: verander of accepteer de situatie
Je coachee begrijpt wat zijn patronen zijn. Nu kan hij een keuze maken. Wil je veranderen of de huidige situatie accepteren? Mijn buurman wil toch geen andere baan: het is te spannend en niet lonkend genoeg. Hij kiest ervoor om later te gaan solliciteren, als hij zich minder kwetsbaar voelt.
- Focus op kleine acties
Vrijwel iedereen is opgevoed met het beeld dat succes gelijk staat aan resultaat. Als je coachee zo kijkt naar verandering, ligt het gevoel van falen of het snel opgeven op de loer. Het is beter als hij focust op de stappen die hij onderweg neemt. Ook een kleine stap zonder al te veel resultaat is een succes. Zo ben je actief bezig om je doel te bereiken. Vier dat met je coachee. Laat hem bijvoorbeeld niet denken: ik liet me bijna de hele tijd ondersneeuwen door die dominante collega. Maar: het lukte om wat te zeggen in de vergadering. Dat voelt heel anders.
Wil je meer dan deze blog? Kijk dan eens bij onze coachopleidingen.
Vul het onderstaande formulier in om de kaart te downloaden.