Zo ben ik nou eenmaal - NONONS
Vraag je je weleens af:

  • Waarom je altijd te laat komt? Tja, zo ben ik nou eenmaal
  • Waarom je bijna ieder weekend een kater hebt? Ach, zo ben ik nou eenmaal …
  • Waarom je de rommel van je kinderen blijft opruimen? Ja, zo ben ik nou eenmaal …

Lekker makkelijk. Zo hoef je geen moeite te doen om te veranderen of om je verder te ontwikkelen. Op deze manier leg je alle verantwoordelijkheid buiten jezelf. Dit is een fixed mindset.

zo ben ik nou eenmaal

Zo ben ik nou eenmaal – Fixed mindset

Hoogleraar Carol Dweck heeft veel geschreven over de fixed mindset, zoals in de voorbeelden hierboven. Mensen met een fixed mindset geloven dat vaststaat wat ze kunnen en dat ze zich niet verder kunnen ontwikkelen. De fixed mindset ontstaat vaak op een latere leeftijd. Dit kan gebeuren door kritiek of negatieve ervaringen. Als je iets nog nooit hebt gedaan doe je het liever niet, want het kan misschien slecht lopen. Je wordt geboren met een growth mindset. Over de growth mindset schrijft Dweck ook: je bent ervan overtuigd dat je altijd kunt blijven leren en ontwikkelen. En goed nieuws, de growth mindset is aan te leren!

Ik ontwikkel mij graag – Growth mindset

De growth mindset aanleren kan al heel eenvoudig, door jezelf te complimenteren voor de inspanning die je ergens voor doet (onafhankelijk van het resultaat). Dan zie je dat je helemaal niet ‘nou eenmaal zo bent’ en je je wel kunt blijven ontwikkelen! Leg de focus niet op het resultaat, maar op de moeite die je ergens voor doet. Van ‘zo ben ik nou eenmaal’ naar een ‘ik ontwikkel mij graag’ gaan is een proces waar je stap voor stap komt. Het is voornamelijk belangrijk dat je weet waarom je je mindset wil veranderen. Alleen dan groei je naar je dromen toe.

Begin je er vandaag al mee? Dan kun je jezelf ook het eerste compliment geven. Want zo ontwikkel en groei je nou eenmaal. Gun jezelf een Geluksroute boost