Leidinggeven op afstand: hoe doe je dat goed? Onze tips

Het afgelopen jaar zijn we massaal ingericht op onze thuiswerkplek. Deze noodgedwongen en nieuwe situatie vraagt om improvisatie, aanpassingsvermogen en een nieuwe manier van werken. Ook voor leidinggevenden is het even wennen, want hoe doe je dat nou? Leidinggeven aan jouw mensen nu iedereen op afstand werkt? Wij geven je aantal tips om je te helpen leidinggeven op afstand.

Vertrouw en wees te vertrouwen

Nu je niet meer even langs het bureau van je medewerkers kan lopen voor een beetje geruststelling, is vertrouwen van cruciaal belang. Het gevoel dat je beter zicht hebt op wat iedereen aan het doen is moet je loslaten; letterlijk. Vertrouw je team, geef ze ruimte en vrijheid, maar maak ook duidelijke afspraken en stel doelen. Dat vertrouwen moet natuurlijk wederzijds zijn. Juist nu is het van groot belang om verantwoordelijkheid te kunnen geven waar het kan, en verantwoordelijkheid te nemen waar het moet. Transparantie, betrouwbaarheid, vertrouwen en inspiratie. dat is wat je medewerkers van jou als leidinggevende verwachten. Toon dat, juist nu en juist bij leidinggeven op afstand!

leidinggeven op afstand

Wees menselijk

Er zijn uitdagingen op de virtuele werkvloer, misschien meer dan ooit, maar dat is oké. Durf je kwetsbaar op te stellen als leidinggevende, laat zien dat je mens bent en inspireer je personeel daarmee. Vooral in onzekere tijden is het van belang om jouw team te betrekken en ook te vragen naar hun welzijn. Stel niet de vraag ‘hoe gaat het’, maar ‘hoe voel je je’? Zo ga je op persoonlijk niveau een binding aan.

Definieer doelen bij leidinggeven op afstand

Waar een virtuele werkplek soms demotiverend kan zijn voor je team, is sturing een extra ondersteuning. Dat kan je bieden door een dagplanning te introduceren, in sprints te werken of een andere vorm van doelgericht werken. Eentje die past binnen de cultuur van jouw organisatie. Definieer doelen, stuur aan op resultaten en check regelmatig de haalbaarheid. En vergeet niet: vier de successen! Is je dagdoel behaald? Is er een probleem uit de weg geholpen? Nieuwe leads? Of een verjaardag? Ook op afstand kun je gelegenheden vieren; klein of groots.

Vond je dit interessant? Kijk bij onze opleiding over coachend leidinggeven. Daar leer je nog veel meer praktische en toepasbare theorie kennen rondom leidinggeven (op afstand).