Het is half tien, ik wil net aan de training beginnen als ik zie dat er vijftien teamleiders voor me zitten. Ze staren mij chagrijnig aan, hun armen over elkaar. Ik probeer nog iets luchtigs te zeggen, in de trant van: ‘Hebben jullie zin in vandaag?’ en denk meteen: oh wat een domme vraag! De man links van me steekt van wal: “Deze training had niet slechter getimed kunnen zijn, dit is de drukste periode van het jaar”. Zijn buurman voegt er aan toe: “Managementtrainingen: altijd hetzelfde. Oude wijn in nieuwe zakken. Ik begin het warm te krijgen en ik wil weg. Ik heb de neiging om te zeggen: Prima joh, ga allemaal lekker naar huis. Alsof ík er zo nog zin in heb! Wilde ik hierom trainer worden?
Fight, flight of freeze
Het leven van een trainer bestaat uit ups en downs. De meeste trainers kennen wel de situaties waarin je overvallen wordt door onzekerheid. De angst om door de mand te vallen, om te haperen, rood aan te lopen of vragen niet te kunnen beantwoorden.
Als je bang wordt, reageert je brein alsof je je in een levensbedreigende situatie bevindt. Fight, flight of freeze. Als je in de fight-modus schiet als trainer schiet je uit je slof tegen een deelnemer, of je wordt streng en gaat boven de groep gaan staan om je oordeel duidelijk te laten merken. De flight-stand bij trainers, is dat je letterlijk wegwil uit de situatie. Je geeft je grenzen niet aan en bespreekt niet wat er speelt, maar gaat stug door. De freeze-modus is dat je letterlijk bevriest en niets meer doet. Je blokkeert en staat met je mond vol tanden.
Trainer worden
Waarom zou je het dan nog doen? Trainer worden? Presenteren of trainingen geven?
Omdat het ook een prachtig vak is. Ik ben echt tientallen keren op wolken naar huis gegaan na een enorme reeks complimenten. De meeste deelnemers zijn je heel dankbaar. Ze leren echt iets van je; een vak, een vaardigheid, of een nieuwe manier om met dingen om te gaan. Een deelnemer appte me laatst en vertelde dat de relatie met zijn zoon weer goed is na vijf jaar strijd, omdat ik hem leerde de geluksroute toe te passen. Maar ook deelnemers die aangeven dat ze hun werk weer leuk vinden. Een deelnemer die door eerlijk te zijn weer echt contact heeft met haar team. Het is echt heel mooi en dankbaar, trainer worden – om mensen op weg te helpen, in hun hoofd en hart te mogen kijken en hun ontwikkeling te zien.
Ik geef nu 25 jaar trainingen en ken de klappen van de zweep. Ik schrik niet meer zo snel. Bij deelnemers die weinig zin hebben, weet ik wat ik moet doen. Ik geef aandacht aan de weerstand en luister echt naar hun verhaal. Ik word niet boos, maar ook niet onzeker. Ik verleid ze met een anekdote of een toepasbaar model en geef ze de keuze: willen jullie stoppen, dan mag dat, maar dit is wat ik je van plan ben te leren vandaag. Dus aan jou om te beslissen of je weggaat of blijft. Ik neem ze serieus en dat merken ze ook.
Trainer worden met de opleiding Train Intensive
Alle onze ervaring hebben we gebundeld in de 6-daagse trainersopleiding Train Intensive, die 8 november weer van start gaat. Hier leer je niet alleen een goede trainer worden, maar ook omgaan met boze deelnemers, hoe je effectief kunt omgaan met je tijd en hoe je dealt met lastige vragen, emoties, conflicten, verveling en ingewikkelde groepsdynamiek.
En we zouden NONONS niet zijn als daar ook een boek bij hoort. Samen met collega’s Iris Voorneman en Nadia van der Vlies ben ik druk bezig met No-nonsense Training Geven, dat begin 2022 verschijnt. Hiermee helpen we trainers om vol zelfvertrouwen voor de groep te staan. Het boek is hier te pre-orderen.