Wat is het doel van coachen en hoe gaat dit in zijn werk?

Een coach begeleidt een coachee in het inzichtelijk maken van de belemmeringen die tussen hem en zijn doel staan en helpt bij het maken van actiestappen om dat doel te bereiken. Als coach help je de coachee door stil te staan bij de volgende stappen: doel bepalen, bewustwording, kiezen en actie ondernemen.

 

  • Huidige situatie analyseren: De coach vraagt de coachee zijn huidige situatie uit te leggen. Wat zijn de feiten, gedachten en gevoelens in de huidige situatie?
  • Doel bepalen: Veranderen begint met een glashelder, urgent en lonkend doel. Mensen zijn veranderd schuw en hebben vaak de neiging om zichzelf te saboteren. Daarom moet het doel helder en aantrekkelijk zijn voor de coachee.
  • Bewustwording: Voordat stappen kunnen worden gezet, moet de coachee zich bewust zijn van de realiteit. Wat houdt hem tegen om het doel te bereiken? Welke patronen of saboterende strategieën spelen een rol?
  • Kiezen: De coachee heeft een keuze: veranderen, nog even niet veranderen, accepteren of weggaan. Zelfs de keuze om niet te veranderen betekent verantwoordelijkheid nemen.
  • Actie: Kleine stappen vergroten de kans op succes. Veranderen vergt energie, tijd en de bereidheid om consequent bezig te zijn, ondanks mogelijke weerstand.

 

De kenmerken van een goede coach

Een goede coach helpt iemand altijd van de huidige situatie naar het doel van de coachee. Dit lukt de coachee tot nu toe niet zelf, anders had hij jouw hulp niet ingeroepen. Een goede coach ondersteunt op een gelijkwaardig niveau en helpt de coachee zelf de regie te pakken. Dit impliceert dat:

  • je niet de baas bent,
  • je het niet beter weet,
  • je niet stuurt,
  • je niet ongevraagd adviseert.

De coach moet empathie hebben en de coachee kunnen confronteren met patronen, wat soms pijnlijk of kwetsbaar kan zijn. Bovendien moet je kunnen bepalen of de coachee een duidelijke wens heeft om gecoacht te worden. Heeft hij een vraag, doel waar hij naartoe wil en is hij bereid daarvoor iets te doen, zowel tijdens de sessies als tussen de sessies door? Of is hij gestuurd door de organisatie waar hij werkt of zijn partner?

 

Tips om een goede coach te worden:

  • Luisteren vanuit verschillende posities: Wat voel/denk/doe ik? Wat voelt/denkt/doet de ander? Wat gebeurt er tussen mij en de ander?
  • Nieuwsgierig blijven: Oefen met het stellen van de juiste vragen op het juiste moment. Open vragen zorgen voor meer informatie en houden een nieuwsgierige houding.
  • Goed luisteren: Passief luisteren is luisteren met een open gezichtsuitdrukking en lichaamshouding. Actief luisteren omvat samenvatten en doorvragen.

 

Verschillende soorten coaches

Er zijn verschillende soorten coaches. Natuurlijk verschillen coaches in hun coachstijl, maar ook in specialismen. Zo zijn er loopbaancoaches, stress- en burn-outcoaches, coaches die je helpen met persoonlijke vraagstukken, maar ook coaches die ondernemers met business dilemma’s helpen. Een goede coach heeft een gedegen geaccrediteerde opleiding, zoals de coachopleidingen van NONONS. 

 

NONONS Coach Intensive Opleiding

Bij NONONS leer je deze en meer vaardigheden in onze coachopleidingen. Onze opleiding Coach Intensive  biedt de tools en kennis om een effectieve, empathische en resultaatgerichte coach te worden. Wil je een goede coach worden en anderen helpen hun doelen te bereiken? Overweeg dan de NONONS Coach Intensive Opleiding, waar je leert om met het verandermodel te werken en een gelijkwaardige, ondersteunende rol te vervullen.