Hoe word ik een goede coach? - tips & tricks

Ben je al jaren coach of ben je net begonnen? Je vraagt je vast wel eens af of je een goede coach bent. Ben je ondersteunend genoeg en stel je de juiste vragen aan iemand? De grote vraag ‘Hoe word ik een goede coach?’ houdt iedereen wel eens bezig. Het maakt niet uit hoelang je al in het vak zit. Ben jij benieuwd naar de kenmerken van een goede coach en tips om een goede coach te worden?

De kenmerken van een goede coach?

Een goede coach helpt iemand altijd van de NU- situatie naar het doel van de coachee. Als coach help je de coachee dus van NU naar zijn doel of verlangen. Dat lukt de coachee tot nu toe niet zelf, anders had hij jouw hulp niet ingeroepen. 

Bovendien moet je kunnen bepalen of de coachee een duidelijke wens heeft om gecoacht te worden? Heeft hij een vraag, doel waar hij naartoe wil en is hij bereid daarvoor iets te doen, tijdens de sessies en tussen de sessies door. Of is hij gestuurd door de organisatie waar hij werkt of zijn partner? 

De vraag die we beantwoorden: ‘Hoe word ik een goede coach?‘ wordt vooral beantwoord door wat je als coach doet. Dit is namelijk de coachee op een gelijkwaardig niveau ondersteunen in het behalen van zijn zelfgekozen doelen. Gelijkwaardige partners impliceert het volgende:

  • je bent niet de baas,
  • je weet het niet beter,
  • je stuurt niet,
  • je adviseert niet ongevraagd.

Dit volgt uit de basisgedachte dat de ander het beste weet wat hij in zijn situatie moet doen en verantwoordelijk is voor zijn eigen leven.

Om een gelijkwaardige rol te vervullen en coachees te helpen zelf de regie te pakken zijn twee basisvoorwaarden van groot belang:

  1. de coach moet empathie hebben, kunnen accepteren, dus zonder oordeel naast een coachee kunnen staan.
  2. de coachee moet een coachee kunnen confronteren met patronen, dat wil zeggen  hij moet zaken zichtbaar maken die soms pijnlijk of kwetsbaar zijn,

hoe word je een goede coach

Hoe word ik een goede coach – tip 1:

Een goede coach luistert constant vanuit drie verschillende posities: ik, wat voel/denk/doe ik? de ander: wat voelt/ denkt/doet hij? helikopter; wat gebeurt er tussen mij en de ander?

Tip 2: Een goede coach worden door nieuwsgierig te zijn

Ben en blijf altijd nieuwsgierig en oefen met de juiste vragen stellen op het juiste moment. gesloten vragen kunnen  helderheid opleveren maar hebben als gevaar dat ze meestal (te ) weinig informatie opleveren. open vragen zorgen vaak voor veel informatie en door het stellen van open vragen hou je een nieuwsgierige open houding.

Tip 3 – goed luisteren

Oefen met goed luisteren. Goed kunnen luisteren is een vereiste. Passief luisteren is luisteren met een open gezichtsuitdrukking en dito lichaamshouding. Actief luisteren is goed luisteren, samenvatten en daarop doorvragen. 

Wil je beter leren luisteren, nieuwsgieriger worden of meer weten over de helikopter view?
Hierover leer je meer als je een NONONS coach opleiding volgt.