Coach en coachee werken samen naar hetzelfde doel - NONONS

coach en coachee samen naar hetzelfde coachdoelHoe kom je als coach en coachee tot een concreet coachdoel?

Kabbelende of glibberige trajecten. Soms ga je een coachtraject aan wat niet helemaal uitpakt zoals je had verwacht, of gehoopt. Verschillende factoren spelen daarin een rol. Een coachee die belooft iets te doen, maar uiteindelijk niet doet. Een coachvraag die de volgende sessie toch een heel andere vraag blijkt te zijn. Afspraken die anders worden geïnterpreteerd. Zulke onduidelijkheden moeten concreet worden om een succesvol traject aan te gaan. De vraag is dus hebben coach en coachee hetzelfde coachdoel?

Hebben coach en coachee hetzelfde coachdoel?

Soms denk je een helder coachdoel te hebben afgesproken, maar is dat toch niet zo. Hebben jullie het echt over hetzelfde?
Een voorbeeld: een coachee van mij wilde graag ‘zen’ zijn, zo noemde zij dat. Daar heb ik wel een beeld bij. Ik denk bij een zen iemand aan iemand die ontspannen is en relaxed. Maar mijn coachee had een toch wat andere definitie van het woord. Zen is voor haar iemand die zich niets van anderen aantrekt. Dit zelfde principe geldt ook voor woorden als ambitieus, commercieel, assertief of eerlijk. Het zijn woorden met een toch wat vrije interpretatie, zo blijkt.

Tip voor het formuleren van een concreet coachdoel

Dus hoe formuleer je een concreet coachdoel? Hoe zorg je er voor dat coach en coachee het over hetzelfde hebben? Vraag net zo lang door tot jullie hetzelfde beeld hebben en het coachdoel heel tastbaar en concreet wordt. Een vraag die hierbij helpt is: wat zou je doen als je het coachdoel bereikt hebt? Of: hoe zouden anderen (collega’s, partner) zien dat je je coachdoel bereikt hebt?

Meer tips voor het concreet formuleren van een concreet coachdoel als coach en coachee? Lees ook eens deze blog of misschien is een van onze opleidingen wellicht iets voor jou!