Hoe kom je tot een concreet coachdoel?

Kabbelende of glibberige trajecten

 Ken je dat, dat je coachee belooft iets te gaan doen maar dat niet doet? Of dat een traject lijkt te kabbelen? Of je dat je het gevoel hebt dat het glibbert, dat je er geen grip op krijgt.  

Stel, tijdens de intake bespreken jullie het coachdoel: je coachee wil assertiever worden. Je maakt een coachvoorstel en krijgt een volmondig ja. Het verbaast je dat er in de sessie erna toch een heel andere vraag naar voren komt. Of dat je coachee niets doet met wat er is afgesproken. Hij zegt bijvoorbeeld steeds dat hij rust wil, maar blijft avonden doorwerken. En als je het aankaart weet hij je steeds weer te overtuigen dat het nu echt even nodig was.

 Deze issues hebben vaak te maken met het formuleren van het coachdoel. Deze week het allereerste issue en de eerste tip over het formuleren van een concreet coachdoel.

 Is er echt een helder, concreet coachdoel?

Soms denk je een helder coachdoel te hebben afgesproken, maar is dat niet zo. Hebben jullie het echt over hetzelfde?

Een coachee van mij wilde graag ‘zen’ zijn, zo noemde zij dat. Daar heb ik wel een beeld bij. Ik denk bij een zen iemand aan iemand die ontspannen is en relaxed. Maar mijn coachee had een andere definitie. Zen is iemand die zich niets van anderen aantrekt. Datzelfde geldt voor woorden als ambitieus, commercieel, assertief of eerlijk.

Tip 1 voor het formuleren van een concreet coachdoel

Vraag net zo lang door tot jullie hetzelfde beeld hebben en het coachdoel heel tastbaar en concreet wordt. Een vraag die hierbij helpt is: wat zou je doen als je het coachdoel bereikt hebt?

Of: hoe zouden anderen (collega’s, partner) zien dat je je coachdoel bereikt hebt?

Over twee weken tip 2 voor het formuleren van een concreet coachdoel!

Echt leren hoe je een concreet coachdoel formuleert? Dan is een van onze opleidingen wellicht iets voor jou:

https://nonons.nl/coach-opleiding-amsterdam/

Hulp nodig bij een
complex coachingstraject?