Systemisch coachen: wat is dat? - NONONS

Soms loopt je coachee continu tegen dezelfde obstakels of is er terugkerende problematiek. In zo’n geval kan het nuttig zijn om een andere aanpak toe te passen en het vraagstuk vanuit een systemisch perspectief te bekijken. Dat noemen we ook wel systemisch coachen. Maar systemisch coachen wat is dat nou eigenlijk?

Systemisch coachen

Bij systemisch coachen ga je de coachee in een groter geheel zien. Dat houdt in dat het niet enkel een individu is, maar deel uitmaakt van meerdere systemen. Daarbij kan je denken aan familie, relaties en de werkomgeving en bijbehorende patronen en dynamieken, die dan aan het licht komen.

 

Systemisch coachen

 

Systemisch coachen voor coach en coachee

Door de plek van een coachee in een bepaald systeem te onderzoeken kun je goed zien waar belemmeringen zitten. Een onmisbaar aspect om naar te kijken, want het kan een belangrijk punt zijn in ontwikkeling en groei. Systemisch coachen levert daarnaast niet alleen veel mogelijkheden op voor de coachee. Als coach geeft het ook een diepere invulling aan de beleving van het werk. Doordat je anders naar de vraag kijkt, geeft het nieuwe inzichten en nieuwe richtingen.

Systemisch werken

Veel coach-vraagstukken kun je dus ook systemisch onderzoeken. Sterker nog: alle vraagstukken. Maar hoe doe je dat dan, systemisch coachen? Alle basisprincipes en stappen die we bij NONONS onder systemisch werken vatten, lees je in dit blog.