Bedrijfscoaching | Meer Werkgeluk, Minder Stress | NONONS

Als bedrijfscoach of interne coach bij een organisatie, zul je veel coachvragen krijgen die direct of indirect gaan over werkgeluk. Ook in je eigen coachpraktijk kom je ongetwijfeld coachees tegen met coachvragen die te maken hebben met hun baan. Ze krijgen geen energie meer van hun werk, zijn de motivatie kwijt, ervaren stress door hoge werkdruk, willen zich meer ontwikkelen, of een betere relatie met collega’s of hun manager. 

 

Wat is werkgeluk?

Werkgeluk is de balans tussen werk en privé. De Britse schrijver Marcus Buckingham onderzocht werkgeluk en stelde zes vragen die je kunt gebruiken als coach. Als medewerkers deze vragen met ‘ja’ beantwoorden, ervaren ze werkgeluk:

 

  1. Ik weet wat er van mij wordt verwacht.
  2. Ik heb de middelen om mijn werk goed te doen.
  3. Ik kan dagelijks doen waar ik goed in ben.
  4. Ik krijg wekelijks erkenning of complimenten.
  5. Mijn leidinggevende waardeert mij als persoon.
  6. Iemand op mijn werk stimuleert mijn ontwikkeling.

Wij geloven dat medewerkers meer werkgeluk en minder stress ervaren als ze meer verantwoordelijkheid krijgen. Als bedrijfscoach help je je coachees dit te realiseren met de juiste tools en begeleiding. In onze training training Coachend Leidinggeven leer je hier alles over.

Hoe zorgt bedrijfscoaching voor meer werkgeluk?

Wanneer je merkt dat iemand zich niet goed voelt, kan bedrijfscoaching helpen hun mindset te veranderen en werkgeluk te bevorderen. Goede coaching helpt bij:

  • Persoonlijke Ontwikkeling: Door medewerkers te helpen hun sterke punten te identificeren, vaardigheden te verbeteren en doelen te stellen, kunnen ze meer voldoening halen uit hun werk.

  • Zelfbewustzijn: Medewerkers die zich bewust zijn van hun sterke punten, zwakke punten, waarden en doelen, zijn over het algemeen meer tevreden in hun werk, omdat ze taken kunnen kiezen die aansluiten bij hun persoonlijkheid en ambities.

  • Effectieve communicatie: Coaching kan de communicatieve vaardigheden van medewerkers verbeteren, waardoor ze beter kunnen samenwerken met collega’s en leidinggevenden. 

  • Stressmanagement: is essentieel voor het behoud van werkgeluk, aangezien stress op het werk kan leiden tot ontevredenheid en burn-out.

  • Doelgerichtheid: Het stellen van realistische doelen en het werken aan een duidelijk omschreven carrièrepad kan bijdragen aan het gevoel van voldoening.

  • Waardering en erkenning: Het tonen van waardering voor de prestaties van medewerkers draagt bij aan een positieve werkcultuur en verhoogt het werkgeluk.

  • Teamcohesie: Een ondersteunende en positieve teamomgeving draagt bij aan het werkgeluk van individuele teamleden.

Meer leren over wat een bedrijfscoach doet?

Een goede coach weet ook dat coachen niet hetzelfde is als helpen of adviseren. Een goede bedrijfscoach zorgt ervoor dat de coachee zijn eigen stappen kiest en zet en echt zelf aan de slag gaat met zijn veranderproces. Volg onze bedrijfscoach opleiding, coachend leidinggeven of onze intensive coach opleiding voor alle informatie over coaching.