Coachtechnieken die het de coach makkelijker maken - NONONS

Coachtechnieken die het het coachen makkelijker maken

Of juist moeilijker?

Volgens onze hoofdopleider Marielle Rumph maken we het ons als coach vaak onnodig moeilijk. Veel coaches merken na de basis coach opleiding (Coach Intensive)  dat coachen soms ingewikkelder is dan ze dachten.

Misschien ben je wel op zoek naar coachtechnieken die je gaan helpen om je coachtrajecten wat makkelijker te maken.  Zullen wij je dan iets verklappen? Vaak maken we het voor onszelf juist complexer door op zoek te gaan naar coachtechnieken die de oplossing kunnen bieden. Dat, in plaats van even uit te zoomen en te ontrafelen wat er nu precies aan de hand is. 

coachtechnieken coachingstechnieken

Ideale situatie: alle coachtechnieken werken

De ideale situatie tijdens een traject is dat al je coachtechnieken werken. Je hebt een  helder doel met je coachee  en gedurende het traject krijgt je coachee inzichten die hem helpen bij het zetten van stappen richting zijn doel of waarde. Een traject duurt niet lang, ongeveer zes sessies en na afloop is je coachee tevreden en heel dankbaar. 

Zo gaat het jammer genoeg niet altijd. Je kunt belanden in een zogenaamde vicieuze cirkel. Misschien herken je de 4 stappen van deze cirkel wel. Deze cirkel is misschien niet de coachtechniek waar je op hoopte, maar maakt je wel bewust van wat er allemaal gebeurd tijdens een sessie en kan je daarop inspelen. Je zult zien dat een traject daarna veel soepeler verloopt. 

  • Een traject loopt niet lekker.
    Coachgesprekken lopen regelmatig niet zoals je wilt. Of niet zoals je coachee het wil. Het kan zijn dat het niet opschiet, of dat je geen klik voelt met je coachee. Je betrapt jezelf erop dat je een stevige mening hebt over je coachee. Je wilt een bepaalde coachtechniek uitvoeren, maar je coachee begrijpt het maar niet. Of je coachee vindt dat hij niet genoeg resultaat behaalt en laat dat -direct of indirect- aan jou merken.
    Hoe kan dat ontstaan?
    Dit kan het resultaat zijn bij bijvoorbeeld een coachee die niets doet met wat hij zich voorneemt of die wat scherpe feedback op jou heeft. Of jij hebt niet zo’n zin  in het coachen; eigenlijk wil je met andere dingen bezig zijn. Misschien erger je je aan het thema van de coachee.
  • Onrust bij de coach, spanning.
    Je ervaart als coach onrust. Je voelt je bijvoorbeeld onrustig omdat je weet dat je coachee de volgende dag gaat zien. Je gaat van tevoren al een aantal coachtechnieken bedenken die je in zou kunnen zetten. Of je voelt je tijdens het coachgesprek niet relaxed.
    Hoe kan dat ontstaan?
    Deze onrust kan ontstaan doordat de coachee of de coach het idee heeft dat het coachtraject niet lekker loopt. Het kan ook zijn dat jij als coach je onrustig voelt door iets wat niets te maken heeft met je coachee. Er speelt bijvoorbeeld wat in je privésituatie of je hebt teveel aan je hoofd.
  • De coach schiet in een effectieve reflex: mama, macho of mol
    Coaches belanden regelmatig met elkaar in een vicieuze cirkel: het loopt niet lekker, als coach voel je onrust en vanuit die onrust ga je harder werken, meer je best doen, tips geven (mama-rol), oordelen, veel vinden van je coachee (macho-rol) of je geeft het op en denkt: laat maar (mol-rol). Het effect is dat de coachee minder verantwoordelijkheid gaat nemen (mature model, download hier het kaartje https://nonons.nl/coachkaartje/).
    Hoe kan dat ontstaan?
    Mogelijk is een van deze reflexen een resultaat van de onrust die je voelt door het gedrag van de coachee. Je doet bijvoorbeeld meer je best (mama), omdat jouw coachee niet veel doet met de coaching of zich kritisch uitlaat over het traject. Het kan ook zo zijn dat jij als mens/coach een sterke mama-, macho- of molreflex hebt. Deze reflex komt in meerdere coachtrajecten en privé ook snel naar voren; hij zit echt in jou en heeft te maken met een van je eigen thema’s.
  • De coachee neemt weinig verantwoordelijkheid
    Wat een traject complex kan maken, is wanneer je coachee weinig regie neemt. Of dat hij alleen voor jou met bepaalde coachtechnieken mee werkt, dus opdrachten braaf doet. Hij komt met niets als je vraagt wat een mogelijke oplossing zou zijn. Of hij weet niet wat hij wil of doet de opdrachten niet zoals afgesproken.
    Hoe kan dat ontstaan?
    De regieloosheid kan het effect zijn van het feit dat jij in de mama-, mol-, of machovalkuil bent gestapt. Als je vanuit de mama-rol coacht, kan dat ertoe leiden dat de coachee niet leert zelf na te denken. Hij wordt dan afhankelijk van jouw suggesties of troost. Regieloosheid en geen verantwoordelijkheid pakken kan ook een patroon zijn van de coachee, dus dat hij echt minder makkelijk in staat is om tot veranderen te komen.

De verandertool voor coaches

Toch ligt het soms wat complexer dan dit. In dit soort gevallen is de verandertool voor de coach handig. Deze tool staat centraal tijdens onze Coach Expert opleiding. Ook krijg je nog meer coachtechnieken en oefeningen om het coachen minder complex te maken. Oftewel je palet wordt breder en je leert met meer losheid en meer zelfvertrouwen coachen. Check hier de startdata van de Coach Expert opleiding.