Regie nemen in coronatijd - Accepteer en verbeter de situatie
  • Hoe moet ik in hemelsnaam mijn werk afkrijgen als ik de kinderen ook moet homescholen en moet entertainen?
  • Hoe overleef ik al die non-stop calls en videomeetings?
  • Koppijn krijg ik van die hele dagen achter de computer. Hoe kom ik hiervan af, ik wil dit niet meer?
  • Hoe zorg ik dat ik me kan concentreren met zoveel aan mijn hoofd?
  • Ik ben de controle kwijt, word gek, hoe neem ik weer de regie over mijn eigen leven?
  • Ik wil ontspannen, maar hoe doe ik dat? Zonder borrels, etentjes en sportklasjes?
  • Hoe zorg ik dat ik me niet zo eenzaam voel en somber wordt?

 Deze onzekere tijd vraagt nogal wat van je. Namelijk regie nemen in deze Corona tijd waar alles anders is en de afloop ook nog onduidelijk is. Wil je steviger en effectiever voelen? Pas dan het regiemodel toe op je leven. Het regiemodel werkt als volgt.

regie nemen

Minder stress 

Vaak gaan we als het anders loopt, direct vergelijken met het verleden of het ideaal. Nou dat is in Corona tijd makkelijk: Normaal kon ik gewoon vrijdags lekker uit eten, konden mijn kinderen gewoon naar school, had ik alle tijd voor mijn werk, kon ik mijn ouders zien en knuffelen. Je vindt de situatie zo stom, dat je er tegen strijdt. Je denkt, het zou anders moeten zijn. Herkenbaar?

Dat idee, dat het anders zou moeten zijn geeft je een gevoel van onmacht, een rotgevoel en wat ga je doen als je je rot voelt? Roddelen, zeuren, (chocola) eten, drinken, Instagrammen, noem maar op. Ineffectief korte termijn gedrag. Want, het lost niets op. Sterker nog, als je veel zeurt, eet of drinkt, voel je je daarna alleen maar slechter.
Dit noemen we de onderkant van het regiemodel (het model van regie nemen), je voelt je hier slachtoffer van de situatie, omdat het Corona-tijd is, voel jij je belabberd. Ellendig he.

Stop met strijden & regie nemen

Maar er is goed nieuws. Als je je steviger wilt voelen kun je ook kiezen voor de bovenkant van het regiemodel. Allereerst stop je met strijden tegen de situatie. Je hoeft het niet leuk te vinden, dit Corona-tijdperk, maar je hoeft er niet tegen te vechten. Je erkent gewoon dat het zo is. Het is Corona-tijd, we doen aan social distancing en dat heeft zo zijn gevolgen. Het is wat het is. Dus als je dat erkent en stopt met strijden kun je jezelf afvragen wat je ermee wil. Je hebt 3 opties voor regie nemen:

  1. Kun je het veranderen? Zo ja, doe het dan! Zo nee, ga naar 2
  2. Kun je het accepteren? Zo ja, doe dat dan! Zo nee, dan is er alleen nog optie 3.
  3. Ga weg

In sommige gevallen zijn er minder dan 3 opties. Bijvoorbeeld als je in de regen zit op je vakantieadres. Het weer kun je niet veranderen. Je kunt wel accepteren en een spelletje gaan doen. Of je pakt de boel in en rijdt door naar de zon. En als je daar geen geld/mogelijkheden voor hebt, dan is er maar 1 optie: accepteren.

Nu naar je Corona-issues. Je wil je ouders zien, maar dat mag niet. Kun je het veranderen? Nou, je mag ze niet fysiek zien, maar je kunt wel (wat ik anderen zag doen) voor het raam staan en bellen, of facetimen, een leuk pakketje langsbrengen.

Of je merkt dat je baas evenveel van je verwacht als anders, maar je kunt maar de helft van je werkdag werken, want je kinderen hebben ook hulp nodig. Kun je dat veranderen? Nou je kunt een gesprek voeren met je baas. Of met je partner (dat hij ook wat meer met de kids doet). Je kunt ook accepteren dat je in 4 uur minder voor elkaar krijgt dan in 8.

En als je kiest voor veranderen, accepteren of weggaan, dan kies je voor effectief lange termijn gedrag. En dat voelt goed. Zo voelt regie nemen.