Waardenoefening - krijg inzicht in coachgerelateerde situaties

Tijdens het coachen is het van belang dat je weet wat voor jouw coachee belangrijk is. Veel pijnpunten komen uit een mismatch tussen wat een individu doet en zijn/haar waarden. Het komt vaak voor dat een waarde van essentieel belang is maar dat deze waarde onvoldoende aanwezig is. Om de waarden van een coachee te achterhalen kan je een waardenoefening met de coachee doen. Bij waardenoefeningen kijken we naar alle waarden en het belang hiervan om vervolgens te checken of deze ook aanwezig zijn.

Voor wie en wat is een waardenoefening?

Een voorbeeld van een waardenoefening is het laten scoren van haar levensgebieden. Laat je coachee in het volgende schema zijn leven scoren:

Waardenoefening

Je coachee geeft cijfers van 1 tot 10 op hoe het nu is en wat hij zou willen. Voel je vrij als coach om levensgebieden toe te voegen.

Op basis van het doen van deze oefening zal snel duidelijk worden waar de coachee te veel en waar hij te weinig aandacht aan besteed ten opzichte van wat hij eigenlijk zou willen. Daardoor zal het makkelijker worden om over eventuele pijnpunten en blokkades heen te komen. Daarnaast zal dit voor de coachee ook een heleboel duidelijkheid scheppen en hopelijk kan hij naar aanleiding van de waardenoefeningen ook meer inzicht krijgen in bepaalde situaties.

Wil je meer ondersteuning of andere lessen volgen om jouw coaching skills uit te breiden en te verbeteren? Kijk dan eens bij de coach expert opleiding.