Heb jij al van de methode Voice Dialogue gehoord? Deze methode gaat ervan uit dat we allemaal meer of minder ontwikkelde subpersonen hebben. Dat betekent dat de ene ‘ik’ een belangrijkere stem heeft dan de andere. Ben jij benieuwd naar wat deze methode inhoud en naar een voice dialogue oefening?

Wat is Voice Dialogue?

Voice Dialogue leert je om jezelf beter te leren kennen door middel van je subpersonen. De methode helpt je om je bewustzijn te vergroten en je los te maken van je identificatie met sterk ontwikkelde subpersonen. Hierdoor ontstaat er meer ruimte en kun je weer meer regie nemen over je eigen leven. Voice Dialogue kijkt hierbij niet naar je gedrag, naar maar wie in jou wat doet en waarom.

Voice dialogue oefening

Wanneer je je bewust wordt van je subpersonen kun je ze leren accepteren. Je gaat leren dat je meer bent dan de subpersonen. Je hebt namelijk ook nog je bewuste ego, dat is een beetje de manager van de subpersonen. Het doel van Voice Dialogue is om het bewuste ego te laten groeien. 

Wanneer ontstaan subpersonen?

Op kwetsbare momenten in je leven ontwikkel je een subpersoon om de wereld om je heen iets beter aan te kunnen. Deze persoon helpt je als klein kind om bijvoorbeeld niet te huilen als je schrikt. Of je ontwikkelt een subpersoon die ervoor zorgt dat je lief bent op momenten dat iemand dat nodig heeft. 

Voice Dialogue oefening

 ‘Ik ben zo’ Je vraagt een coachee te vertellen wat zijn belangrijkste eigenschap is. De coachee zal iets zeggen als:

  • ik ben lief,
  • zorgzaam
  • of sterk.

Je vraagt of de tegenhanger er ook is. Dus of hij soms ook

  • niet lief is,
  • niet zorgzaam,
  • niet sterk.

Je hoort dan meteen twee verschillende kanten. De primaire ‘ik’ wordt vaak als eerste genoemd. Het gaat over de eigenschap die anderen ook veel zien en waarderen. De tegengestelde eigenschap staat daartegenover. Je kunt de coachee vragen wat de tegenhanger hem zou kunnen opleveren. 

Dit is een van de oefeningen van de Voice Dialogue techniek. Probeer het eens uit!

Hulp nodig bij een
complex coachingstraject?