Lees hoe je effectiever en leuker kan samenwerken met je team

In de afgelopen jaren hebben we gezien hoe ons werkende leven drastisch is veranderd. Calls van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat, lunchen achter je bureau, en vergadervrije uren die toch niet gerespecteerd worden. Nieuwe medewerkers inwerken zonder hen echt in de ogen te kunnen kijken en slechts een dag per week naar kantoor gaan, waar het vaak stil en ongezellig is. Hoewel vergaderingen wellicht efficiënter zijn geworden, is het plezier in het werk vaak verdwenen. Dit alles heeft niet alleen invloed op de teameffectiviteit, maar ook op het welzijn van leidinggevenden.

 

Hoe verbeter je de teameffectiviteit?

 

Hoe ga je als manager om met de stress en druk die mensen ervaren. Of met de burn-outs die eraan komen. Nu is het de tijd om je daarop voor te breiden. Want wat echt belangrijk is in deze tijd, zijn leiderschapsvaardigheden. Denk aan de volgende belangrijke principes:

  • Neem tijd voor een echt gesprek. Nodig je medewerker uit voor een wandel-afspraak, spreek af op een terras of zorg in elk geval voor een sfeer van ontspanning
  • Stel nieuwsgierige vragen, en probeer de problemen van je medewerker niet op te lossen, maar laat ze er zijn, toon vooral empathie.

  • Wees ook eerlijk over je eigen valkuilen, vertel hoe jij je voelt bij jullie samenwerking, vertel over de gedachten die je hebt, of de zorgen die je voelt.

  • Wees bereid om eerlijke gesprekken te voeren. Als je ergens last van hebt, bespreek het eerlijk, maar doe het wel aan de hand van de stappen van het eerlijke gesprek:

    • Noem eerst je intentie
    • Bespreek dan het concrete gedrag dat je ziet
    • Vertel erbij wat je daardoor denkt, voelt en gaat doen
    • Vraag of de ander dit herkent
    • Vertel wat je wens of verzoek is

Door open en nieuwsgierig te zijn, maar ook eerlijk te zijn over je eigen worstelingen. En door helemaal eerlijk te zijn over dingen die je dwarszitten kan gedoe worden opgelost of voorkomen. De betrokkenheid wordt beter en je krijgt weer meer plezier in het werk. Samenwerkingen verlopen zo soepeler en dan wordt je team pas écht effectiever.

 

Leidinggeven op afstand: de uitdagingen voor teameffectiviteit

Leidinggeven op afstand vraagt om een andere aanpak. Het inwerken van nieuwe collega’s die je nog nooit persoonlijk hebt ontmoet, zorgt voor een afstandelijk teamgevoel. Je vraagt je regelmatig af hoe het echt gaat met je medewerkers. Bij NONONS hebben we in onze online leiderschapstrainingen gemerkt dat, hoewel effectief, het online werken minder verbindend is. Als er minder verbinding is, voel je je minder betrokken, en kun je ook minder van elkaar hebben. Er ontstaat dus ook sneller gedoe, en medewerkers haken soms zelfs helemaal af. Veel mensen zitten minder lekker in hun vel of raken zelfs burn-out. Dat laten de onderzoeken ook zien. Door het werken op afstand ligt miscommunicatie en gedoe op de loer.

De nieuwe manier van leidinggeven vraagt om improvisatie en aanpassingsvermogen. Hier zijn een aantal tips om je te helpen bij het leidinggeven op afstand:

  • Vertrouw en wees te vertrouwen: Vertrouw je team, geef ze ruimte en vrijheid, maar maak ook duidelijke afspraken en stel doelen. Transparantie, betrouwbaarheid, vertrouwen en inspiratie zijn cruciaal.
  • Wees menselijk: Durf je kwetsbaar op te stellen en laat zien dat je mens bent. Vraag naar het welzijn van je team op een persoonlijke manier.
  • Definieer doelen: Introduceer een dagplanning, werk in sprints, of gebruik een andere vorm van doelgericht werken die past bij jouw organisatie. Vier ook de successen, hoe klein ze ook zijn.

De Nonons coachopleidingen

Bij NONONS bieden we opleidingen in coachend leidinggeven, gericht op het ontwikkelen van praktische en toepasbare leiderschapsvaardigheden. Deze opleidingen helpen leidinggevenden om effectief te communiceren, vertrouwen te geven en hun team te ondersteunen, zelfs op afstand.

Teameffectiviteit