Gecertificeerde coach opleiding - Is het echt nodig? - NONONS

NONONS heeft een scala aan trainingen en biedt meerdere geaccrediteerde coach opleidingen aan. Maar heb je dat nodig, een gecertificeerde coach opleiding? Wat voor certificeringen zijn er eigenlijk en wat maakt je uiteindelijk tot een echt goede coach?

Dubieuze discussie

Tja, dit is een precair onderwerp. Kijk, iedereen mag zich coach noemen, want het is (nu nog) geen beschermd beroep. Dus om het lomp te zeggen: elke pannenkoek in dit land kan een bordje op zijn deur plakken en claimen dat hij of zij coach is. En dat gebeurt natuurlijk ook best veel. Er is in coachland van alles te vinden; zweverige figuren, oude mannen (of vrouwen) die vooral advies geven en ervaringsdeskundigen (vaak zelf herstelt van een burn-out of trauma). Maar, er zijn natuurlijk ook hele warme, eerlijke, capabele coaches met een gecertificeerde coach opleiding op zak die weten wat ze doen.

Gecertificeerde coach opleiding

Heb je een gecertificeerde coach opleiding nodig?

Wij denken van wel. Dokteren zonder diploma is niet handig en je wilt toch weten wat je doet. Er zijn zoveel mooie coach-methodieken, er zijn zulke impactvolle coachoefeningen; die wil je toch kennen! Daarnaast zijn er ook zoveel valkuilen voor coaches, en is het van groot belang dat je je daarvan bewust bent, dat wij van NONONS ervan overtuigd zijn dat je een coach opleiding nodig hebt. En dan zouden wij altijd aanraden te kiezen voor een opleiding die past bij jou. Dus die past bij jouw persoonlijkheid, jouw manier van leren en bij hoe je wilt worden als coach. Als je zeker wilt weten dat je opleiding kwalitatief goed is, en dat je ook feedback krijgt op hoe je coacht, kies dan een geaccrediteerde opleiding. Je kunt bijvoorbeeld bij de NOBCO een lijst met gecertificeerde coach opleidingen vinden: https://www.nobco.nl/overzicht-eqa-opleidingen

Meer dan een opleiding

Natuurlijk bepaalt alleen een gecertificeerde coach opleiding niet of je goed bent. Je moet ook daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in mensen. Mild en empathisch naar andermans problemen kunnen kijken. Zelfspot en humor hebben, maar ook durf om je coachees te confronteren of te spiegelen. En vooral, veel uren maken. Coachen, coachen en nog meer coachen. En bijscholen. Boeken lezen, podcasts luisteren, nascholing volgen, supervisies bijwonen, je eigen intervisie voortzetten. Alleen als je blijft leren, reflecteren en groeien, word je beter als coach.

Wil je ook een goede coach worden, of een betere coach? Bekijk dan de gecertificeerde coach opleidingen van NONONS. Om onze coaches te helpen zich te blijven ontwikkelen hebben we ook de NONONS Academie. Daar bieden we online cursussen (als bijscholing of nascholing), supervisie, masterclasses en podcasts aan.