Coachmatrix: ordent de chaos in de hersenen - NONONS

Een mooie manier om de chaos in het hoofd van je coachee of die van jezelf te ordenen is de coachmatrix.  De coachmatrix is een handig middel waarmee je leert om complexe problemen terug te brengen naar de kern. Wil jij weten hoe de coachmatrix werkt?

Wat is een coachmatrix

Een coachmatrix is een schema waar je bepaalde vragen mee kunt onderzoeken. Het is een erg toegankelijk model en dat maakt het fijn om hiermee te werken. Door middel van de matrix ga je inzoomen op 4 verschillende onderdelen. Je kijkt naar de denkdeur, gevoelsdeur, actiedeur en de behoeftedeur. Deze gaan we allemaal toelichten zodat ook jij straks de coachmatrix kunt gebruiken.

De denkdeur

nonons coachmatrix modelJe hebt verschillende ‘deuren’ binnen de coachmatrix en de eerste waar we naar gaan kijken is de denkdeur. Bij de denkdeur kijk je naar de feiten die er zijn. Wat is precies de situatie en wanneer speelt het zich af? Je gaat ook onderzoeken hoe de situatie er precies uitziet en hoelang dit al speelt. Je gaat al deze vragen voor jezelf of bij coachee af en eindigt met de vraag ‘Hoe belastend is de situatie voor je?’.

 

De gevoelsdeur van de coachmatrix

Nu je de eerste deur hebt gehad ga je door naar de volgende; de gevoelsdeur. Bij dit onderdeel van de coachmatrix ga je kijken naar wat het probleem bij de situatie is. Hoe voel je je erbij en hoe reageer je in deze situatie? Vervolgens ga je bedenken waarom deze situatie zo moeilijk voor je is en wat je er het ergst aan vindt.

Coachmatrix: de behoeftedeur

Je bent nu aangekomen bij de derde deur van de coachmatrix; de behoeftedeur. Je gaat bij deze deur de ideaal situatie schetsen. Hoe wil je je voelen en wat is je behoefte? Je gaat ook na hoe je zou willen reageren en hoe je erover zou willen denken. Als je dit hebt gedaan heb je het grootste deel van de coachmatrix al gehad. Je gaat nu door naar de laatste deur.

De doedeur

Welke actie ga je uitvoeren om je doel te bereiken? Je hebt net bedacht hoe je je zou willen voelen en wat dus je ideaal situatie is. Vervolgens ga je nadenken wat je hieraan kan doen om de situatie te veranderen. Heb je in het verleden wel eens vergelijkbare gevoelens gehad en wat deed je toen dat hielp? Het is goed om hierover na te denken bij het maken van de coachmatrix. Je kunt ook bedenken wat het gekste is dat je zou kunnen doen, of wat je aan een vriend zou aanraden.

Nu je weet hoe de coachmatrix in elkaar zit kun je er zelf mee aan de slag gaan. In het coachen of bij jezelf. Begin bij het begin en ga dan alle deuren in de juiste volgorde af. Zo kun je tot een goede actie komen om de situatie waar je in zit te veranderen. De coachmatrix ordent de chaos in de hersenen.